Από τα μνημόνια έχουμε βγει, αλλά οι ολέθριες επιπτώσεις τους συνεχίζονται: Κατ’ επιταγήν μνημονιακών δεσμεύσεων και υπό την πίεση ευρωπαϊκών θεσμών και αμερικανικών συμφερόντων, η “κρατική” Εθνική Τράπεζα υποχρεώνεται να εκποιήσει αντί πινακίου φακής την αποδοτικότερη θυγατρική της , την Εθνική Ασφαλιστική, που είναι leader του κλάδου στην ελληνική αγορά.

Το ΔΣ της τράπεζας καλείται σήμερα να επικυρώσει μια μάλλον ειλημμένη απόφαση για την παραχώρηση της εταιρείας στο αμερικανικό fund CVC με όρους “ξεπουλήματος”: Τίμημα χαμηλότερο και από το ήμισυ της καθαρής θέσης που εμφανίζει η Εθνική Ασφαλιστική, μικρότερο απ’ ό,τι είχε αρχικά γνωστοποιηθεί μέσω διαρροών και πώληση/μεταβίβαση  μεγαλύτερου πακέτου μετοχών (90%, αντί 75% που ήταν η αρχική υποχρέωση).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το CVC προσφέρει τίμημα μόλις 415 εκατ. ευρώ για το 90%, αποτιμώντας ολόκληρη της εταιρεία (το 100%) σε 460 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή της θέση είναι περίπου 1,08 δισ. ευρώ. Η αποτίμηση αυτή αντιστοιχεί  μόλις στο 5πλάσιο των εκτιμώμενων καθαρών κερδών της χρήσης 2020 (Ρ/Ε 5), όταν ανάλογες αγοραπωλησίες ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη γίνονται στο 13πλάσιο (με Ρ/Ε 13).

Είναι μια κίνηση προφανώς μη συμφέρουσα για την τράπεζα, επιζήμια για το Δημόσιο, που είναι (μέσω ΤΧΣ) ο βασικός μέτοχος της και καταλυτικής σημασίας για την αγορά ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

 Συσχετισμοί – ΤΧΣ και ξένοι τραπεζίτες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες που διοχετεύονται από τραπεζικούς παράγοντες , το θέμα έχει κλείσει και η περαιτέρω διαδικασία είναι τυπική. Ομως, από άλλες πηγές αναφέρεται ότι τίποτε δεν μπορεί να προεξοφληθεί για την απόφαση του ΔΣ της τράπεζας, στο οποίο σημειωτέον μετέχουν εκπρόσωπος του ΤΧΣ και έξι ξένοι τραπεζίτες “εγκεκριμένοι” από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Ενώ λοιπόν η διοίκηση της τράπεζας εισηγείται να γίνει αποδεκτή  η προσφορά του CVC, ορισμένα μέλη του ΔΣ της Εθνικής εκφράζουν αντιρρήσεις, αρνούμενοι να προσυπογράψουν απόφαση που μπορεί να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και να τους οδηγήσει μελλοντικά ενώπιον εισαγγελέων και ανακριτών.

Κατά πληροφορίες, “λευκό” θα ψηφίσει ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ, καθώς το Ταμείο δεν έχει λάβει αποφάσεις, δεδομένου μάλιστα ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του  Μ. Chzurda έχει παραιτηθεί, ενώ υπό παραίτηση τελεί και η Εντεταλμένη Σύμβουλος  Μαρίκα Φραγκάκη.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι συσχετισμοί στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας  καθιστούν δυσχερή τη λήψη απόφασης. Δεν αποκλείεται λοιπόν η τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής να κριθεί με οριακή πλειοψηφία, ή να αναβληθεί η λήψη απόφασης.

Επισημαίνεται ότι αν το ΔΣ της Εθνικής αποφασίσει τώρα να αποδεχθεί την προσφορά του CVC,  tο ΤΧΣ θα κληθεί εν συνεχείνα να εγκρίνει ή να απορρίψει αυτή την απόφαση, ως βασικός μέτοχος της Εθνικής.

Πηγή: sofokleousin.gr