Με αυστηρούς κανόνες προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών από τον κίνδυνο του κορονοϊού και αυξημένα μέτρα πρόληψης θα λειτουργήσουν τα σχολεία, που θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών.

Τις κυβερνητικές αποφάσεις και τα μέτρα που θα ισχύσουν, ανακοίνωσε πριν από λίγο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Γνωστοποίησε επίσης ότι οι επαναληπτικές  πανελλαδικές εξετάσεις για τα γενικά λύκεια θα ξεκινήσουν στις 7 Σεπτεμβρίου και για τα επεγγελματικά στις 24 Σεπτεμβρίου.

Οσον αφορά την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, η υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αναβολή και η ημερομηνία να μετατεθεί κατά λίγες μέρες, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου, Πάντως η υπουργός κάλεσε τις οικογένειες που έχουν παιδιά μαθητές, να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους μέχρι το τέλος Αυγούστου.

«Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα, μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλες χρονιές» εξήγησε. «Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων, για να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς».

Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι η χρήση μάσκας από τους μαθητές είναι αυτονόητη υποχρέωση μαθητών και καθηγητών, ζητώντας προσπάθεια, επιμονή και προσαρμοστικότητα.

«Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα. Σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας», είιπε.

Πού θα είναι υποχρεωτική

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).

– Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών), ούτε στη γυμναστική.
– Στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

⁃ Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα θα την φορούν υποχρεωτικά.

– Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα

Το υπουργείο Παιδείας θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

 Περισσότερα για τα μέτρα προστασίας σε λίγο….

Πηγή: sofokleousin.gr