Στη Σινική θάλασσα μεταφέρεται η αντιπαράθεση Κίνα-Δύσης με χρήση και στρατιωτικών μέσων, καθώς με τη συμφωνία AUKUS και την ένταξη και της Αυστραλίας στις χώρες που είναι απέναντι στο Πεκίνο, έχει γίνει πιο έντονη η κατάσταση.

Η Κίνα από την πλευρά της προσεγγίζει νησιωτικές χώρες όπως τα νησιά του Σολομώντα και το Κιριμπάτι και συνάπτει στρατιωτικές συμφωνίες ενώ ήδη το πρώτο περιστατικό Κίνας-Αυστραλία σημειώθηκε στη Σινική Θάλασσα όπου αναχαιτίστηκε αεροσκάφος της RAAF.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού Τζο Μπάιντεν προέδρου περί προστασίας της Ταϊβάν αν η Κίνα επιχειρήσει επίθεση ήταν μάλλον ατυχείς καθώς οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν, ενώ χώρα κλειδί για την ευρύτερη περιοχή που θα κρίνει και το καθεστώς είναι η Ινδονησία.

Από την πλευρά των ΗΠΑ βρίσκονται Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες και Αυστραλία και από την άλλη Κίνα και Βόρεια Κορέα με τη Ρωσία να τους στηρίζει. Επίσης η ουδετερότητα της Ινδίας βολεύει κυρίως την ίδια που εστιάζει στην κόντρα με το Πακιστάν.

Η Ινδονησία μια μουσουλμανική νησιωτική χώρα με πάνω από 17.500 νησιά και πληθυσμό που ξεπερνά τα 175 εκατ. βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Αυστραλία για περιοχές στην Παπούα. Θεωρείται αδύνατο να υποχωρήσουν οι Αυστραλοί στην αντιπαράθεση αυτή οπότε δεν είναι αδύνατο να τεθεί με το στρατόπεδο της Κίνας.

Αυτό αλλάζει τα δεδομένα άρδην και θα κρίνει και μέλλον στην περιοχή, καθώς όλες οι χώρες εξοπλίζονται και ετοιμάζονται για αντιπαράθεση.

Πηγή: sofokleousin.gr