Αίτηση ακύρωσης κατέθεσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου στο Συμβουλίου της Επικρατείας και ζητά να ακυρωθεί η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, με την οποία εγκρίθηκε αρχιτεκτονική μελέτη κατασκευής υπόσκαφων κτιρίων στην θέση «Παλίγκρεμος» του Πλακιά.

«H ευρύτερη περιοχή του Πλακιά είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή και ένας μεγάλος τουριστικός πόλος όχι μόνο για τον δήμο μας αλλά για ολόκληρη την Κρήτη», επισημαίνει ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, τονίζοντας παράλληλα πως: «Ως δημοτική αρχή έχουμε εκπονήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τον Πλακιά σχετικά με την κατασκευή υποδομών που θα αλλάξουν κυριολεκτικά τον οικισμό. Παράλληλα, στηρίζουμε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια και στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο». 

Αρχικά το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνου είχε λάβει ομόφωνη αρνητική έγκριση, με την αιτιολογία ότι η αρχιτεκτονική μελέτη δεν εντάσσεται αρμονικά στο τοπίο το οποίο αποτελεί προστατευόμενο εμβληματικό μνημείο της φύσης και θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη σε αυτό. Στην συνέχεια, ο ιδιώτης επενδυτής προχώρησε σε ενδικοφανή προσφυγή κατά της ομόφωνης αρνητικής απόφασης του Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνης, την οποία κέρδισε. Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου άμεσα προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης, ώστε να μην προχωρήσει στο επόμενο στάδιο προέγκρισης της οικοδομικής άδειας.

«Απαράβατος κανόνας για εμάς είναι η διατήρηση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος είμαστε ανυποχώρητοι και δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε καμία επενδυτική δραστηριότητα» αναφέρει ο κ. Ταταράκης, λέγοντας επίσης πως: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρούμε ως δημοτική Αρχή ότι θίγεται ανεπανόρθωτα το προστατευόμενο τοπίο, αφού δεν πρόκειται για ήπια παρέμβαση που εντάσσεται αρμονικά στο χώρο, αλλά είναι τέτοια η φύση της επένδυσης που υποβαθμίζει αισθητικά την περιοχή και προκαλεί μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον». 

Ο «Παλίγραμμός» είναι ένα μνημείο της φύσης το οποίο πρέπει να προστατεύετε, αναφέρει η δημοτική αρχή για την περιοχή, η οποία είναι ένα αξιοθέατο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες του Πλακιά, που μπορεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο, να συνδυαστεί παράλληλα με αναρρίχηση και πεζοπορία.

Πηγή: sofokleousin.gr