Ξεπερνούν τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ τα ποσά που διέθεσε η κυβέρνηση για να στηρίξει επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα, στη διάρκεια της πανδημίας, όπως υπογράμμισαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν στο Διοικητήριο, στην οποία συζήτησαν για το σχεδιασμό της μετά Covid εποχής.

Τα ποσά αυτά κατανέμονται ως εξής:

– 1,56 δισ. μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 149.464 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

– 114 εκατ. ευρώ μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού

– 1,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.767 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων.

– 533 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Ο κ. Σταϊκούρας παρατήρησε πως σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται τα προγράμματα ρευστότητας της Περιφέρειας, οι αναστολές φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, τα προγράμματα «Γέφυρα 1» για φυσικά πρόσωπα και «Γέφυρα 2» για επιχειρήσεις, η μη καταβολή ενοικίων, η ενισχυμένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού, που θα καταβληθεί γα τις επιχειρήσεις, η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών που δρομολογείται, τα στοχευμένα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης για κλάδους της οικονομίας (εστίαση, τουρισμός, παιδότοποι, γυμναστήρια), οι μειώσεις φόρων (άμεσων και έμμεσων) και ασφαλιστικών εισφορών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχει “ρεαλιστική αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε” και σημείωσε: “Μετά από μια εξάμηνη μάχη με το δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας η χώρα επιστρέφει σιγά- σιγά σε ρυθμούς κανονικότητας. Απαιτείται, όμως, προσοχή και πειθαρχία. Λέξεις-κλειδιά για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος”.

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε πως με τον κ. Σταϊκούρα συζήτησαν για ένα πρότζεκτ που ο ίδιος το ονομάζει “Θεσσαλονίκη-Μακεδονία-Θράκη η επόμενη μέρα” και επισήμανε πως “μέλημά μας είναι να μην μείνει κανένας πίσω και βέβαια να λειτουργήσουμε όλο και πιο γρήγορα”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr