Τη βεβαιότητα ότι το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας είναι πιο ισχυρό από ποτέ και οι καταθέσεις των συμπατριωτών μας είναι ασφαλείς, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο τελευταίος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στη χώρα το 2023, θα κινηθεί πάνω από τις αρχικές προβλέψεις (1,8%) και θα φτάσει στο 2,3%.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στο τραπεζικό ζήτημα που ενέσκηψε στην Ευρώπη, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου τόνισε «για τις καταθέσεις ο Έλληνας πρέπει να νιώθει ασφαλής, καθώς υπάρχει η εγγύηση των 100.000 ευρώ ανα καταθέτη, ενώ και το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό, επειδή:

  1. Τα κόκκινα δάνεια συρρικνώθηκαν
  2. Οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 50 δις ευρώ την τελευταία 4ετία
  3. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι στο 17,5%
  4. Οι τράπεζες έχουν ενισχυμένη κερδοφορία

Οι λόγοι αυτοί μπορούν να κάνουν τους Έλληνες να νιώθουν ασφαλείς απέναντι στις αναταράξεις της κρίσης που μπορεί να φτάσουν και στην Ελλάδα, είπε, ωστόσο επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες, όπως και η ελληνική οικονομία, είναι εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε εξωγενή κρίση.

«Έχουμε αποκτήσει αντισώματα ως ελληνική οικονομία, αλλά δεν είμαστε στο απυρόβλητο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων επί τα βελτίω το 2023, σημειώνοντας ότι «η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη από ό,τι υπολογίζαμε πριν από έξι μήνες, περίπου στο 2,3%, ενώ η ανεργία θα πέσει κάτω από το 12%.
Για τον πληθωρισμό είπε ότι φαίνεται να είναι επίμονος και τον χαρακτήρισε το μεγάλο πρόβλημα για το 2023, ωστόσο συμπλήρωσε ότι θα είναι λίγο χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις, γύρω στο 4,5%».

 

Πηγή: sofokleousin.gr