«Τριάντα χιλιάδες έως 50.000 επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών», τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ανέφερε ότι η δημοσιονομική ευελιξία στην ΕΕ θα ισχύσει και το 2022, ενώ εκτίμησε ότι τα μέτρα στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα αποσυρθούν, έως ότου υπάρξουν ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάκαμψης.

Για την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή, είπε πως αφορά 300.000 επιχειρήσεις με 600.000 εργαζόμενους, επισημαίνοντας ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα βρίσκεται κοντά σε εκείνον που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ήτοι στο 4,8%

Ωστόσο, τόνισε ότι «Δεν μπορώ να μιλήσω για ποσοστά, γιατί από τη μια μεριά έχουμε την ύφεση του 2020 που ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, αλλά από την άλλη έχουμε την παράταση του lockdown και τον άγνωστο Χ την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και του τουρισμού το καλοκαίρι».

«Η ύφεση του 8,2% για το 2020 αποτυπώνει μια πάρα πολύ καλή εικόνα σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί εντός και εκτός Ελλάδος», σημείωσε ο υπουργός ενώ δήλωσε πως η χώρα μας έχει το υπόβαθρο να ανακάμψει σχετικά γρήγορα.

 «Το πρώτο δεύτερο και τέταρτο τρίμηνο είχαμε πολύ καλύτερη επίδοση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε, διευκρινίζοντας ότι το μοναδικό τρίμηνο στο οποίο είχαμε την χειρότερη επίδοση ήταν το τρίτο τρίμηνο, διότι όπως εξήγησε υπήρξε η έλλειψη τουριστών, με αποτέλεσμα από τα 18 δισ. ευρώ εσόδων του 2019, να φτάσουμε στα 4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε επίσης τη σημαντικότητα μιας βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ όπως εξήγησε, στόχος είναι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, παράλληλα με την εφαρμογή σωστών πολιτικών, προκειμένου να αυξηθούν οι εξαγωγές και επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα ανέφερε ως επιτυχία των μέτρων στήριξης από πλευράς κυβέρνησης, την αύξηση των καταθέσεων κατά 20 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι τα 10 δισ. ευρώ είναι από νοικοκυριά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ευρωπαϊκή βούληση είναι η δημοσιονομική ευελιξία και όχι λιτότητα και το 2022, κάτι που όπως υποστήριξε θα γνωστοποιηθεί σύντομα από τα κείμενα που θα καταθέσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι υπάρχει μια συζήτηση που εκκρεμεί για το Σύμφωνο Σταθερότητας όπου εμπλέκεται και το θέμα της Ελλάδος, με συγκεκριμένες θέσεις που έχουν συζητηθεί στη βουλή.

Πηγή: sofokleousin.gr