Σοκ και έντονες ανησυχίες προκαλούν στην τουριστική αγορά οι πληροφορίες ότι ο ταξιδιωτικός βραχίονας του ομίλου Μουζενίδη ανέστειλε προσωρινά(;) τη λειτουργία του και προσέφυγε στο Πρωτοδικείο ζητώντας προστασία από τους πιστωτές.

Το ζήτημα απασχολεί και την κυβέρνηση, που φοβάται αλυσιδωτές επιπτώσεις στον κλάδο, την ώρα που στον τουρισμό εναποτίθενται οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται ήδη σε επαφή με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ζητώντας οικονομική στήριξη που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Ο όμιλος Μουζενίδη διαχειρίζεται μεγάλο κομμάτι της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία και τις άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα, διακινώντας περίπου 700.000 τουρίστες ετησίως.

Στο δυναμικό του εντάσσονται δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η αεροπορική εταιρεία Elinair, επιχειρήσεις εμπορευματικών αερομεταφορών, εταιρείες τουριστικών επενδύσεων και ακίνητης περιοσίας, αθλητικές εγκαταστάσεις,  επιχειρήσεις γουνοποιϊας και εμπορίας γούνας  – ένα σύνολο 18 εταιρειών με θυγατρικές στο εξωτερικό  και δίκτυα συνεργατών στη Ρωσία και σε άλλες χώρες.

 Προστασία από πιστωτές

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία οξύνθηκαν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Σε δυσχερέστερη θέση βρέθηκε ο ταξιδιωτικός του βραχίονας, η εταιρεία Mouzenidis Travel Greece, με τη δραματική συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης.

Σήμερα επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι η εταιρεία προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές – μιά πίστωση χρόνου για να τακτοποιήσει και να ρυθμίσει οικονομικές υποχρεώσεις της. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ακόμη κι αν γίνει δεκτό το αίτημα της, θα μπορέσει να επιβιώσει και να ανακάμψει μόνον εάν ανοίξει γρήγορα η ρωσική αγορά, που παραμένει προς το παρόν κλειστή λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Mouzenidis Travel Greece βαρύνεται με υποχρεώσεις 70 εκατ. ευρώ, στις οποίες αδυνατεί προς το παρόν να ανταποκριθεί. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των υποχρεώσεων είναι οφειλές προς ξενοδοχεία, κυρίως της Χαλκιδικής.

Προσωρινή(;) αναστολή λειτουργίας

Οι ανησυχίες για τις προοπτικές της εταιρείας και του ομίλου της εντάθηκαν μετά τη γνωστοποίηση ότι η Mouzenidis Travel Greece ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της.

Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι δεν βάζει λουκέτο και ότι η αναστολή είναι προσωρινή, για μία εβδομάδα, προκειμένου να ολοκληρωθούν νομικές και άλλες διατυπώσεις που σχετίζονται με τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του Ομίλου από τον – προσφάτως εκλιπόντα -ιδρυτή του Μπόρις Μουζενίδη, στον γιο του Ιωάννη Μουζενίδη.

Στον κλάδο επικρατεί ανησυχία, καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της Mouzenidis Travel Greece δεν θα περιορίσει μόνο το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, αλλά θα έχει σοβαρό δυσμενή αντίκτυπο σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη ανεξόφλητες απαιτήσεις από την περυσινή σεζόν.

Επισημαίνεται πάντως ότι οι δραστηριότητες της  Mouzenidis Travel Greece ανεστάλησαν μόνο στην Ελλάδα. Οι συνδεδεμένε ρωσικές εταιρείες του ομίλου και τα πρακτορεία τους σε Μόσχα,  Αγία Πετρούπολη, Αικατερίνενμπουργκ και Ροστόφ, συνεχίζουν να λειτουργούν, προσφέροντας πακέτα διακοπώ σε προορισμούς εκτός Ελλάδος.

Πηγή: sofokleousin.gr