Απαγόρευση κυκλοφορίας επ’ αόριστον κηρύχθηκε σήμερα από την αστυνομία στο Κολόμπο, την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, λόγω των συγκρούσεων ανάμεσα σε υποστηρικτές της κυβέρνησης και διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα.

Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίσθηκαν. Υποστηρικτές της παράταξης του Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, οπλισμένοι με ραβδιά και ρόπαλα, επιτέθηκαν στους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει από τις 9 Απριλίου μπροστά στο γραφείο του προέδρου, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων ύδατος αφού οι υποστηρικτές της κυβέρνησης πέρασαν τις γραμμές των αστυνομικών για να καταστρέψουν τον καταυλισμό χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών οι οποίοι απαιτούν την παραίτηση του Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα.

Εδώ και μήνες, το νησί αυτό των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Αυτή η χωρίς προηγούμενο κρίση, που αποδίδεται στην πανδημία της Covid-19 η οποία στέρησε από τη χώρα τα έσοδα του τουριστικού τομέα, επιδεινώθηκε από μια σειρά κακών πολιτικών αποφάσεων, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Ο πληθυσμός διαδηλώνει εδώ και εβδομάδες κατηγορώντας τον πρόεδρο Ρατζαπάκσα και τον αδελφό του, τον πρωθυπουργό Μαχίντα Ρατζαπάκσα, ότι βύθισαν τη χώρα σ’ αυτή την κρίση και απαιτεί την παραίτησή τους.

Σήμερα, μέσω του Twitter, αυτός ο τελευταίος κάλεσε «τον πληθυσμό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να θυμηθεί πως η βία προκαλεί μόνο βία».

«Η οικονομική κρίση, στην οποία βρισκόμαστε, απαιτεί μια οικονομική λύση και αυτή η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να την επιλύσει», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα εταιρείες ενέργειας της χώρας είχαν ανακοινώσει πως έχουν μειωθεί τα αποθέματα υγραερίου (LPG), που στη Σρι Λάνκα χρησιμοποιείται κυρίως στο μαγείρεμα, καθώς οι ελλείψεις ξένου συναλλάγματος έχουν αυξήσει την πίεση που δέχεται η χώρα.

Η Σρι Λάνκα, η οποία έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία, τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και τις μειώσεις φόρων από τη λαϊκιστική κυβέρνηση του προέδρου Ρατζαπάκσα, διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα μόλις 50 εκατ. δολαρίων, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Άλι Σάμπρι.

Πηγή: sofokleousin.gr