Η Αίγυπτος θεωρεί τη σχέση με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της στρατηγική, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα, ο κ. Σούκρι σημείωσε ότι το Κάιρο έχει δείξει την αξιοπιστία του ως αποτελεσματικός εταίρος.

«Αναμένουμε το Συμβούλιο Σύνδεσης και τη συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών αύριο για να συνεχίσουμε τον διάλογο σε βάθος αναφορικά με τις διμερείς μας σχέσεις, σχετικά με τις συνθήκες στην περιοχή μας και γενικά τις παγκόσμιες συνθήκες» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Επίσης, τόνισε ότι οι συνέπειες τις οποίες αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ σκληρές και η Αίγυπτος σηκώνει μεγάλο βάρος και μπορεί να το αντιμετωπίσει «μόνο μέσω της φιλίας και της στήριξης των φίλων» της. Ο Σάμεχ Σούκρι χαρακτήρισε την Αίγυπτο «παραγωγικό εταίρο» όσον αφορά την ενέργεια και το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και εστίασε στην «ικανότητά της να παρέχει ενέργεια με αξιοπιστία».

«Σημαντικός είναι επίσης ο συντονισμός μας και το ό,τι υπάρχει κοινή κατανόηση σε πολλά από τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινής ανησυχίας» σημείωσε ο κ. Σούκρι εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ΕΕ και Αίγυπτος μέσα από «κοινές προσπάθειες» μπορούν να αντιμετωπίσουν «τις προκλήσεις με τρόπο πιο αποτελεσματικό».

Μπορέλ: Χωρίς την Αίγυπτο η περιοχή θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση

Τη σημασία που διαδραματίζει η Αίγυπτος στην περιοχή υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι στο Λουξεμβούργο.

«Χωρίς εσάς η περιοχή θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση» ανέφερε ο κ. Μπορέλ, ενώ τόνισε επίσης ότι η επισιτιστική ασφάλεια είναι τα βασικά ζητήματα για τα οποία πρέπει να υπάρχει δέσμευση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου θα εγκριθούν, οι προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου.

«Εστιάζουμε στην οικοδόμηση μίας βιώσιμης οικονομίας, κυρίως αναφορικά με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, σχετικά με τις εξωτερικές υποθέσεις» επισήμανε αναφέροντας ότι θα συνεχιστούν οι κοινές δεσμεύσεις όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr