Σουηδοί εισαγγελείς απήγγειλαν σήμερα κατηγορίες σε βάρος ενός άνδρα ως ύποπτου για αδικήματα σχετικά με όπλα και για συγκέντρωση χρημάτων για το εκτός νόμου αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πήρε τα όπλα το 1984 εναντίον του τουρκικού κράτους.

Όπως επισήμαναν οι εισαγγελείς, είναι η πρώτη φορά που διώκεται κάποιος στη Σουηδία επειδή αποπειράθηκε να παράσχει χρηματοδότηση στο PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κίνηση αυτή των σουηδών εισαγγελέων έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις με την Τουρκία.

«Η έρευνα ενίσχυσε υποψίες ότι ο άνδρας ενεργούσε για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν», αναφέρει σε δήλωση η εισαγγελία.

Στη δήλωση προστίθεται ότι η εισαγγελία απαγγέλλει κατηγορίες σε βάρος του άνδρα, ο οποίος είναι ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών, ως ύποπτου για εκβιασμό, σοβαρό αδίκημα με όπλα και απόπειρα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε ενώ η Άγκυρα εμποδίζει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εν μέρει επειδή λέει πως η Σουηδία προσφέρει καταφύγιο σε υποστηρικτές μαχητικών οργανώσεων, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πρόκειται να επαναληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr