Ο στρατός του Σουδάν ήρε όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που είχαν επιβληθεί στον ανατραπέντα πρωθυπουργό Αμπντάλα Χάμντοκ και απομάκρυνε τις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν έξω από το σπίτι του, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι επετεύχθη συμφωνία για να επανέλθει ο Χάμντοκ στο αξίωμά του και να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, ώστε να μπει ένα τέλος στην κρίση.

Μια πηγή προσκείμενη στον Χάμντοκ είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός συμφώνησε για να σταματήσει η αιματοχυσία. Ωστόσο ο πολιτικός συνασπισμός που πριν από το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου μοιραζόταν την εξουσία με τον στρατό διαμήνυσε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους «πραξικοπηματίες» και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις.

Με βάση τη σημερινή συμφωνία μεταξύ του στρατού και των κομμάτων, ο Χάμντοκ θα σχηματίσει ανεξάρτητη κυβέρνηση τεχνοκρατών, ανέφερε ο Φαντλάλα Μπούρμα Νασίρ, ο επικεφαλής του κόμματος Umma που μετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου ο στρατός διέλυσε την προηγούμενη κυβέρνηση και συνέλαβε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους ενώ έθεσε τον Χάμντοκ σε κατ’ οίκον περιορισμό, εκτροχιάζοντας την πορεία προς τη δημοκρατική μετάβαση μετά την ανατροπή του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr