«Οι υπό μετακίνηση είναι τραπεζοϋπάλληλοι με προϋπηρεσία και προσόντα, πρέπει να προστατευθούν τόσο εργασιακά όσο και μισθολογικά και ασφαλιστικά με τον καλύτερο τρόπο». Αυτό τονίζει ο Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Εργαζομένων Alpha Bank- Εμπορικής (ΕΝ.Α.Σ.) σχετικά με τη μετακίνηση εργαζομένων της τράπεζας στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων κόκκινων δανείων Cepal. 

Ταυτόχρονα, το σωματείο εκφράζει τη διαφωνία του για όρους της ατομικής σύμβασης πρόσληψης στην Cepal, εκτιμώντας ότι  αντιβαίνουν στα προβλεπόμενα από τον κανονισμό προσωπικού της τράπεζας και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. 

Στην ανακοίνωση του ΕΝ.Α.Σ. αναφέρονται και τα εξής:

«Απόφαση και θέση του Δ.Σ. του ΕΝ.Α.Σ. είναι η σαφής διατύπωση των διαφωνιών μας και για τα δυο κείμενα (παραίτηση από την Alpha Bank – Ατομική Σύμβαση Πρόσληψης στη Cepal). Με την εμπειρία ανάλογων διαδικασιών σε άλλες συστημικές Τράπεζες, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι τα δυο προσχέδια είναι εντελώς ετεροβαρή και μεροληπτικά, ακόμη και σε σχέση με αυτές. Με αυτό εννοούμε ότι έχουν συγκεντρωθεί  σε αυτά τα κείμενα όλες οι δυνατές αντεργατικές προβλέψεις (πιθανόν από άλλες Συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα) ενίσχυσης και διασφάλισης του Εργοδότη, ενώ δεν υπάρχει ευαισθησία και προστασία για τα δικαιώματα του εργαζόμενου. 

Η Τράπεζα ισχυρίζεται ότι πολλές από τις προβλέψεις, ειδικά στη Σύμβαση Πρόσληψης, υπάρχουν ήδη στις Συμβάσεις που υπογράφουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι στην Τράπεζα, εννοώντας ότι ποτέ δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Εδώ η τεράστια διαφορά είναι ότι στη Τράπεζα υπάρχει Κανονισμός Προσωπικού που έχει ισχύ Νόμου, υπάρχει η Συλλογική Σύμβαση της ΟΤΟΕ που επίσης έχει ισχύ Νόμου, επομένως οι δυσμενέστερες προβλέψεις της Ατομικής Σύμβασης  δεν έχουν ισχύ (σύμφωνα με την Εργατική Νομοθεσία οι ευνοϊκότεροι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων και των Κανονισμών Εργασίας υπερισχύουν σε κάθε περίπτωση των Ατομικών Συμβάσεων).

Εν πάση περιπτώσει αν στις Συμβάσεις Πρόσληψης στην  Alpha Bank υπάρχουν όροι και διατάξεις που αντιβαίνουν στα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό και τις ΣΣΕ, ήταν ευθύνη του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου να επέμβει και να απαιτήσει την εφαρμογή των νόμιμων στην Τράπεζα  και όχι να υφίστανται τέτοιες ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για τα επερχόμενα στη Cepal.

Για το λόγο αυτό ο Σύλλογός μας επέμενε και επιμένει στην προοπτική κάλυψης των υπό μετακίνηση συναδέλφων από την ασπίδα προστασίας της ΣΣΕ ΟΤΟΕ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ, με την άμεση ίδρυση Σωματείου εργαζομένων ακηδεμόνευτου, αγωνιστικού, διεκδικητικού, μακριά από αυτούς που θέλουν να χειραγωγήσουν την συνδικαλιστική έκφραση, το οποίο  θα ενταχθεί στη δύναμη της ΟΤΟΕ.

Με ειλικρινή διάθεση αποτίμησης των πραγματικών γεγονότων, διαπιστώνουμε ότι η θετική εικόνα που απέρρεε από την εσωτερική εγκύκλιο της Τράπεζας για τις ρυθμίσεις και προβλέψεις για το υπό μετακίνηση Προσωπικό, ανατρέπεται σε πολλά σημεία από τους όρους της Ατομικής Σύμβασης Πρόσληψης. Ενδεικτικά αναφέρουμε σαν κορυφαία:

  • Το ζήτημα του ωραρίου (40ωρο σπαστό, κυλιόμενο, βάρδιες κλπ)
  • Το ζήτημα των καθηκόντων και όλα τα συναφή
  • Το ζήτημα των αμοιβών
  • Το ζήτημα της υπερεργασίας (συμψηφισμός με υπέρτερες αποδοχές)
  • Η οικειοθελής παραίτηση από την προστασία του άρθρου 664 Α.Κ. με δυνατότητα παρακράτησης του ¼ του μισθού.

Το συναινετικό πνεύμα της Διοίκησης στις μεταξύ μας επαφές αναμένουμε να μην εξαντληθεί σε ήσσονος (πιθανόν για κάποιους ουσιώδεις) σημασίας βελτιώσεις όπως στα ζητήματα αδειών, εκκρεμοδικίας, του αμετάθετου μέχρι 31/12/2021, επέκτασης δανειακών υποχρεώσεων με ίδιους όρους, νέα δάνεια με ίδιους όρους, την επανειλημμένη αργοπορία κλπ.

Οι υπό μετακίνηση συνάδελφοι είναι Τραπεζοϋπάλληλοι με προϋπηρεσία και προσόντα, πρέπει να προστατευθούν τόσο εργασιακά όσο και μισθολογικά και ασφαλιστικά με τον καλύτερο τρόπο.

Οι νομικές διατυπώσεις μπορούν όντας πιο ελαστικές να προστατεύουν εξίσου τα συμβαλλόμενα μέρη. Ο ανθρώπινος παράγοντας και το ηθικό μέρος έχουν χώρο σε Συμβάσεις Εργασίας που θέλουν να χαρακτηρίζονται σύγχρονες.

 Εμείς, ως Πρωτοβάθμιο Σωματείο, αναλαμβάνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί σε αυτήν την προσπάθεια και καλούμε την Διοίκηση να λάβει σοβαρά υπόψη της τις απόψεις μας και να προχωρήσει στις απαραίτητες βελτιώσεις που αναμένουμε άμεσα». 

Πηγή: sofokleousin.gr