«Εάν υπάρξει στρατιωτική ενέργεια, θα έχει υψηλό κόστος», προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτήν τη στιγμή οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης.

Όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, θα υπάρχει συμφωνία σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, σημείωσε ο κ. Σολτς μετά την πρώτη «ημερίδα της κυβέρνησης» της θητείας του και πρόσθεσε γίνεται ήδη η απαραίτητη προετοιμασία μεταξύ των δυτικών δυνάμεων. «Τώρα όμως, όλες οι προσπάθειες πρέπει να έχουν ως στόχο την αποκλιμάκωση», τόνισε και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο παράδοσης όπλων στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης για τον γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream 2, ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «μια κυβέρνηση είναι επί της αρχής πάντα σε συμφωνία». Οι Πράσινοι, το κόμμα του κ. Χάμπεκ, είχαν ταχθεί εξ αρχής κατά της δημιουργίας του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, ενώ ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, να αναθεωρηθούν και τα θέματα της ενέργειας. Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί, η λειτουργία του ωστόσο καθυστερεί, καθώς δεν έχει ακόμη ληφθεί η σχετική άδεια από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τη γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το γεγονός ότι ο αγωγός ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία αποτελεί πλεονέκτημα της Γερμανίας και της Ευρώπης, όχι της Ρωσίας.

Σολτς για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η σχεδιαζόμενη συζήτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο χωρίς κυβερνητική εισήγηση και χωρίς κομματική «γραμμή» για τους βουλευτές αποσκοπεί στη δημιουργία των μεγαλύτερων δυνατών συναινέσεων, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υπερασπιζόμενος την επιλογή του κυβερνητικού συνασπισμού να παραπέμψει το θέμα στους βουλευτές, ζητώντας τους να υποβάλουν υπερκομματικές προτάσεις.

Λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού, πολλοί πολιτικοί, όπως και πολλοί πολίτες, έχουν αλλάξει την αρχικά αρνητική τους άποψη. «Για αυτό και είναι σημαντικό να προχωρήσουμε χωρίς κυβερνητική πρόταση», δήλωσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συζήτηση ήδη «συγκεκριμενοποιείται», αναφερόμενος στην πρωτοβουλία επτά βουλευτών από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP), για πρόταση που προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό από την ηλικία των 18 ετών. Η σχετική πρόταση θα λάβει συγκεκριμένη μορφή μετά την πρώτη «συζήτηση προσανατολισμού» της Budestag, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Ενόψει των κοινοβουλευτικών διαβουλεύσεων, ο καγκελάριος υποστήριξε ακόμη ότι τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί έχουν θετικό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία εφαρμόζει τους αυστηρότερους κανόνες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των επαφών και την πιο επιτυχή εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού. «Θα συνεχίσουμε ουσιαστικά στον ίδιο δρόμο», δήλωσε ο κ. Σολτς και έκανε λόγο για μια «συντεταγμένη, λογική και ήρεμη» συζήτηση μεταξύ της ομοσπονδίας και των κρατιδίων και του κοινοβουλίου. «Θα θέλαμε να συνεχίσουμε στο ίδιο στιλ», είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε για το θέμα ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος, ενόψει και της διάσκεψης Καγκελαρίου – Πρωθυπουργών ομόσπονδων κρατιδίων τη Δευτέρα, τόνισε ότι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να παρουσιάζεται ουδέτερη. «Αυτό το κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, όχι ο Καγκελάριος», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε ένα σαφές κυβερνητικό σχέδιο νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ως βουλευτής τάσσεται υπέρ της γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού όλων των ενηλίκων, αλλά ως ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας παραμένει ουδέτερος, χαιρέτισε τη χθεσινή απόφαση του αυστριακού κοινοβουλίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από την 1η Φεβρουαρίου. «Η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Αυστρία αποτελεί ορόσημο. Η χώρα μπορεί έτσι να προστατεύσει καλύτερα τον πληθυσμό από μελλοντικά σοβαρά κύματα της πανδημίας», έγραψε ο κ. Λάουτερμπαχ στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr