Το Περιβαλλοντικό Κίνημα Ελευθερίας του Ρόμπερτ Γκόλομπ φαίνεται ότι κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Σλοβενία, καθώς, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ του πρακτορείου Mediana, συγκεντρώνει ποσοστό 35,8% και προηγείται με μεγάλη διαφορά από το συντηρητικιό Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα.

Το SDS συγκεντρώνει ποσοστό 22,5%.

Όποιο κόμμα και αν κερδίσει τις εκλογές θα χρειαστεί να αναζητήσει εταίρους μεταξύ των άλλων κομμάτων ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αριστεράς έχουν αποκλείσει την πιθανότητα να στηρίξουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου θα ηγείται το SDS.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Mediana για την TVS και την POP TV, το Κίνημα Ελευθερίας (Gibanje Svoboda) προηγείται με 35,8% των ψήφων

Ακολουθεί το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) με 22,5%, του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα, η Νέα Σλοβενία-Χριστιανοδημοκράτες (NSi) με 6,8%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) με 6,6% και η Αριστερά (Levica) με 4,4% που αναμένεται να εκπροσωπηθούν στην Βουλή.

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο 55χρονος Ρόμπερτ Γκόλομπ, πρώην επιχειρηματίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, έδινε μάχη στήθος με στήθος με τον Γιάνσα. Καμία δεν προέβλεψε νίκη με τόσο μεγάλη διαφορά.

Πηγή: sofokleousin.gr