Για κοινωνική αναλγησία και εξυπηρέτηση των ιδιωτικών δυνάμεων της αγοράς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος ιδίως στην άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των πολιτών από τις αλματώδεις αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στερείται της απόλυτης ευαισθησίας, να κατανοήσει τι περνούν εδώ και 9 μήνες νοικοκυριά, επιχειρήσεις, με δικές της εγκληματικές ευθύνες που σχετίζονται με τον αναποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης».

«Αφήσατε 9 μήνες τους πολίτες να κρυώνουν, να κυνηγούν τα χρέη, και τώρα μας λέτε ‘πως τολμάτε και ζητάτε’. Αυτό ενώ υπάρχει προσφυγή τεκμηριωμένη, η οποία βασίζεται και στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, διότι έχουμε καταχρηστική πρακτική εκ μέρους των εταιρειών, με βάση τον τρόπο που εφαρμόστηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή κανένα ρίσκο για τις επιχειρήσεις, απόλυτη μετακύληση του ενεργειακού κόστους στον τελικό καταναλωτή», είπε ο κ. Σκουρλέτης που αναφέρθηκε στους χιλιάδες πολίτες που ενώ παίρνουν μισθό 500 ευρώ το μήνα, τους έρχεται λογαριασμός 650 ευρώ. «Είναι άνθρωποι που δανείστηκαν από τον γιο τους, έκαναν ρυθμίσεις, ήρθε ο επόμενος λογαριασμός ακόμη μεγαλύτερος, ήρθε ο μεθεπόμενος ακόμη μεγαλύτερος. Και λέτε ‘όχι, θα τα πληρώσετε. Δεν έχετε; Θα σας κοπεί το ρεύμα’. Ε, αυτό είναι ο ορισμός της κοινωνικής αναλγησίας. Μας θυμίζετε τα επιτεύγματά σας, πριν από το 2015», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Ξαναζούμε στιγμές ανθρωπιστικής κρίσης, με επίκεντρο την ενεργειακή κρίση».

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη ρήτρα αναπροσαρμογής, λέγοντας ότι με παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, «συγκρατήθηκαν τα τιμολόγια, δεν ανέβηκε ούτε ένα ευρώ το ρεύμα, είχε μεσοσταθμική μείωση, μέσω της μείωσης του σκέλους του ΕΤΜΕΑΡ, και υποχρεώθηκαν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, για να μη χάσουν μερίδιο στην αγορά, να κρατούν χαμηλά τα τιμολόγια». Σήμερα όμως, τόνισε, που η ΔΕΗ λειτουργεί, όπως οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εταιρεία, οι πολίτες βιώνουν το τραγικό αποτέλεσμα. Αναφορικά δε με το χρηματιστήριο ενέργειας, ο Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι εισήχθη μεν το 2018 στην Ελλάδα, στη βάση ευρωπαϊκής Οδηγίας, αλλά το σχέδιο εφαρμογής που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε να υπάρχει παράλληλα προθεσμιακή αγορά, να υπάρχει διαφορετικός τρόπος διαμόρφωσης της τιμής στη χονδρική αγορά. «Εσείς σήμερα βάζετε πλάτη, σε αυτούς που τους βοηθήσατε, βάζοντας μπροστά τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που ήταν η οδός της μεγαλύτερης εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο, την ίδια στιγμή που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες το μείωσαν, τα τελευταία χρόνια», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο Πάνος Σκουρλέτης κατήγγειλε ότι οι διατάξεις που εισάγει η κυβέρνηση «μας γυρνούν στην προ ΕΣΥ εποχή», «συνιστούν αντιμεταρρύθμιση, που μας γυρνάει δεκαετίες πίσω», γιατί η κυβέρνηση δεν πιστεύει στον δημόσιο τομέα, και απαξιώνει τις πρωτοβάθμιες δομές για να καλύψουν στη συνέχεια τα κενά, οι ιδιωτικές δυνάμεις της αγοράς. «Βαδίζουμε σε μια υβριδική μορφή νοσοκομείων. Το πρωί δημόσια νοσοκομεία και για την πλέμπα που θα περιμένει επί μήνες διαγνωστικές εξετάσεις και χειρουργεία και το απόγευμα, όποιος πληρώνει θα έχει τη δυνατότητα χειρουργείων και με ιδιώτες γιατρούς», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που περιέγραψε ότι λογική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι «ΣΔΙΤ πάντα και παντού».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Σκουρλέτης είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Εμείς Σαμαρά δεν έχουμε, ο οποίος σας έκανε να βλέπετε εφιάλτες. Εμείς Κυριάκο Μητσοτάκη που να διορίζει τον γραμματέα της νεολαίας, από πριν, δεν έχουμε. Εμείς Κυριάκο Μητσοτάκη, που να απαγορεύει στους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, να συμμετάσχουν στο συνέδριο, δεν έχουμε. Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο, τη συλλογικότητα, τη δημοκρατία. Και αναδεικνύουμε διαφορετικό μοντέλο πολιτικής. Όλα αυτά κρίνονται από τον κόσμο. Ο δρόμος που έχετε πάρει, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Γι΄αυτό κλωτσάτε το ντεκενεδάκι παρά πέρα. Οι επόμενες εκλογές θα είναι απόλυτα καταδικαστικές, για εσάς και την πολιτική σας».

Πηγή: sofokleousin.gr