Νέα τροπή παίρνει η μάχη για τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ, καθώς οι εσωτερικές ισορροπίες αλλάζουν και το ολλανδικό γκρουπ  Reggeborgh που φιλοδοξούσε να πάρει τα ηνία, βρίσκεται αντιμέτωπο με μία νεοπαγή “συμμαχία” παλαιών και νέων μεγαλομετόχων.  Οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπές, ή σε προσωρινή “εκεχειρία” με συμβιβασμούς που θα φέρουν “δυαρχία” στον όμιλο.

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τον μετοχικό έλεγχο και το μάνατζμεντ του ομίλου, οι μέχρι τώρα μεγαλομέτοχοι αδελφοί Καλλιτσάντση “κάνουν χώρο” στους εφοπλιστές  Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκο, στους οποίους εκχωρούν μεγάλο ποσοστό μετοχών, αλλά και τον “πρώτο ρόλο” στην αντιπαράθεση με τους Ολλανδούς και τους συμμάχους τους (Αγγ. Γιόκαρη, Χρ. Παναγιωτόπουλο).

Παίρνουν προκαταβολή… ψήφους

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα, η εταιρεία χαρτοφυλακίου των αδελφών Καλλιτσάντη (Pemanoaro Ltd) μεταβίβασε στην εταιρεία Invesco Finance των εφοπλιστών Καϋμενάκη- Μπάκου 39.286.000 μετοχές Ελλάκτωρ (το 18,33% της εταιρείας). Βάσει της συμφωνίας, η μεταβίβαση θα γίνει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου. Ομως τα δικαιώματα ψήφου αυτών των μετοχών μεταβιβάζονται άμεσα και στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου, θα τα ασκήσουν οι αγοραστές εφοπλιστές (…).

Είναι ένας εντελώς ασυνήθιστος όρος σε μεταβιβάσεις μετοχικών πακέτων, που μπορεί να υποκρύπτει ελιγμούς και υπόγειες συμφωνίες. Ενδέχεται μάλιστα η συμφωνία μεταβίβασης να μην υλοποιηθεί τελικά, μετά την εμφάνιση των εφοπλιστών στη Γενική Συνέλευση, όπου θα αποτελέσουν “αντίπαλο δέος” για τους Ολλανδούς της Reggeborgh και τους συμμάχους τους μέσα στην Ελλάκτωρ.

 Πύρρειος νίκη

Φαίνεται ότι οι αδελφοί Καλλιτσάντση – που πρόσφατα μεταβίβασαν στην εταιρεία των Καϋμενάκη/Μπάκου ένα άλλο πακέτο μετοχών Ελλάκτωρ (5%) – αφήνουν τους εφοπλιστές να συγκρουσθούν με τους Ολλανδούς, επιδιώκοντας προφανώς να παραμείνουν οι ίδιοι στον όμιλο ως μικρότεροι μέτοχοι ακι να διατηρήσουν το μάνατζμεντ σε ρόλο “γεφυροποιού”.

Εν πάση περιπτώσει, εάν το deal υλοποιηθεί, θα είναι μιά κίνηση που μπορεί να τους οδηγήσει σε “πύρρειο νίκη”: Να αποκρούσουν την επίθεση των Ολλανδών, χάνοντας όμως μεγάλο μέρος της συμμετοχής τους και περιοριζόμενοι σε ρόλο συνεργάτη-εταίρου των νέων μεγαλομετόχων.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η συμφωνία αδελφών Καλλιτσάντση-εφοπλιστών “δεν είναι… αυτό που φαίνεται”. Το περιεχόμενό της και οι προοπτικές που δημιουργεί, θ ‘αρχίσουν να φαίνονται μετά τη Γενική Συνέλευση της 9ης Ιανουαρίου, σε συνάρτηση με τους μετοχικούς συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφωθεί και από τη δυνατότητα συνεργασίας των εφοπλιστών-μετόχων με τους Ολλανδούς.

Πηγή: sofokleousin.gr