Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωσε χθες (17/7) ότι θα ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου σε περίπτωση επέμβασης στη Λιβύη. “Η Αίγυπτος είναι ικανή να αλλάξει το στρατιωτικό σκηνικό στη Λιβύη έχοντας τον ισχυρότερο στρατό στον αραβικό κόσμο και την Αφρική” προειδοποίησε ο αιγύπτιος πρόεδρος. 

Η δήλωση του αλ Σίσι ήρθε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους Λίβυους φυλάρχους που έφτασαν στο Κάιρο την Τετάρτη για να συζητήσουν τη σύρραξη στη Λιβύη. Η Αίγυπτος αποσκοπεί στο να “να υποστηρίξει την ελεύθερη βούληση του λαού της Λιβύης” είπε. 

“Σε περίπτωση που οι αιγυπτιακές δυνάμεις εισέλθουν στη Λιβύη, εσείς (οι αρχηγοί των φυλών) θα είστε επικεφαλής των στρατευμάτων με τη σημαία της Λιβύης” δήλωσε δε. 

Η ανακοίνωση της Αιγύπτου έγινε αφότου οι δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγέζ αλ Σάρατζ, οι οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία, διεξήγαν επιθέσεις εναντίον του εθνικού στρατού της Λιβύης (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η κυβέρνηση Σάρατζ ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά της θα προελάσουν για την κατάληψη της Σύρτης και της Τζούφρα, που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Λιβύης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους φυλάρχους ο αλ Σίσι είπε ότι οι “κόκκινες γραμμές” για τις οποίες μίλησε στην ομιλία του στη στρατιωτική βάση του Σίντι Μπαράνι τον περασμένο μήνα ήταν πρόσκληση για ειρήνη και τερματισμό της σύγκρουσης. Ο αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε κατά τη διάρκεια αυτής της ομιλίας του ότι οι πόλεις Σύρτη και Τζούφρα αποτελούν “κόκκινες γραμμές” για την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια.

Πηγή: sofokleousin.gr