Στο Αφήλιο, το μακρύτερο σημείο στην τροχιά του ηλίου από κάθε άλλη μέρα του έτους, βρίσκεται σήμερα η Γη, με την απόσταση των δύο σωμάτων του Ηλιακού Συστήματος να υπολογίζεται στα 152,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Από τους αμερικανικούς μετεωρολογικούς σταθμούς, μάλιστα, κάνουν αναφορά στις υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου Σαββατοκύριακου, αντιπαραβάλλοντας τις σημερινές θέσεις Ήλιου και γης, που δεν είναι οι πλέον κοντινές μεταξύ τους.

Γίνεται ακόμη σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα του έτους, οπότε και η γη βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο στην τροχιά του ηλίου από κάθε άλλη μέρα του έτους, ήτοι η 2η Ιανουαρίου. Αναφορικά με την ακτινοβολούμενο θερμότητα που λαμβάνεται στη Γη, η διαφορά ανάμεσα στις δύο ημερομηνίες του έτους (2/1 με 5/7) είναι σχεδόν 7%.

Στο άρθρο του space.com αναφέρεται ακόμη ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι τις δύο συγκεκριμένες ημερομηνίες, βρίσκονται οι γιορτές της Πρωτοχρονιάς (1 Ιανουαρίου) και της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (4 Ιουνίου), αντίστοιχα.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι στη μία περίπτωση η ημέρα «μικρής απόστασης» μπορεί να είναι μεταξύ 1ης και 5ης Ιανουαρίου, ενώ αυτή της «μεγάλης απόστασης» μεταξύ 2ης και 6ης Ιουλίου.

Με πληροφορίες από space.com

Πηγή: sofokleousin.gr