Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, εν μέσω της ρωσοδυτικής κρίσης για την Ουκρανία.

«Δυστυχώς, το επίπεδο της συνεργασίας μας είναι σχεδόν στο μηδέν και σύντομα θα περάσει το μηδέν και θα γίνει αρνητικό», εκτίμησε ο Σοϊγκού. Προέτρεψε τη Δύση να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία, είπε ότι η Ρωσία δεν είναι αυτή που ευθύνεται για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να μάθει γιατί το Λονδίνο στέλνει ειδικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι η Μόσχα θα απαντήσει «στο εγγύς μέλλον» στις αντιπροτάσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που έγιναν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες να εγγυηθούν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αφήσει ποτέ την Ουκρανία να ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Δύση αρνήθηκε αυτό το αίτημα, και έστειλε τις δικές της προτάσεις στο Κρεμλίνο.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της.

Ο Γουάλας τόνισε από την πλευρά του ότι ελπίζει πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συνάντησή τους με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα για να επιλύσουν μια σειρά ζητημάτων μέσω της διπλωματίας.

«Ελπίζω ότι συνομιλώντας σήμερα και ξεκινώντας αυτή τη σχέση, που ήταν σε σημείο μηδέν, θα μπορέσουμε να επιλύσουμε ορισμένα από τα ζητήματα που έχετε θέσει», είπε ο Ρώσος υπουργός στην αρχή της συνάντησης.

«(Ότι) μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα από τα ζητήματα που εγείρονται στο προσχέδιο της συνθήκης της Ρωσίας… και μπορούμε να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε εκεί όπου μπορούμε να επιλύσουμε τα ζητήματά μας μαζί μέσω διπλωματίας, μέσω άλλων ενεργειών και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε ο Βρετανός υπουργός.

Η κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο γίνεται όλο και πιο τεταμένη, αλλά δεν ευθύνεται η Ρωσία γι’ αυτό, δήλωσε ο Σοϊγκού στον Γουάλας.

Νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ απέρριψε την κοινή απάντηση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ερωτήματά του σχετικά με την ασφάλεια, ως ασεβή και άνευ ουσίας.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την ‘συλλογική’ απάντηση, που θυμίζει ‘συλλογική ευθύνη’. Περιμένουμε μια λεπτομερή απάντηση στο ζήτημα που θέσαμε από τον κάθε παραλήπτη. Η υπεκφυγή από την απάντηση σημαίνει ότι η Δύση δεν θέλει να αναγνωρίσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο ΟΑΣΕ και Ρωσία-ΝΑΤΟ, και ότι προσπαθούν να φροντίσουν για την δική τους ασφάλεια σε βάρος μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Πηγή: sofokleousin.gr