Η Νέα Ζηλανδία εισήλθε σε ύφεση για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία επιβεβαίωσαν ακριβώς έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα μια ιστορική κατάρρευση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους εξαιτίας του νέου κορονοϊού.

Η συρρίκνωση της οικονομίας κατά 12,2% μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου ήταν “μακράν η πιο ισχυρή” από την έναρξη της ισχύος των μέτρων, διευκρίνισε η επίσημη στατιστική υπηρεσία της χώρας Stats NZ, και αντανακλά τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στους κατοίκους της χώρας για σχεδόν δύο μήνες.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν των Εργατικών απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία αυτή έριξε την οικονομία “στον γκρεμό” με αυτούς τους περιορισμούς.

Η Άρντερν σημείωσε ότι οι περιορισμοί είναι αυτοί που επέτρεψαν να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία, γεγονός που κατέστησε δυνατή την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας νωρίτερα απ’ό,τι στην πλειονότητα των άλλων χωρών.

Η ίδια υπενθύμισε επίσης ότι η χώρα της των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων έχει μόλις 25 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

“Η επιτυχία για μένα είναι να σωθεί η ζωή ανθρώπων, να υποστηριχθεί και να διαφυλαχθεί η δραστηριότητά τους και να περάσουμε στην άλλη όχθη (όσον αφορά την κρίση) πιο γρήγορα”, δήλωσε σε δημοσιογράφους.

“Παγκόσμιο οικονομικό σοκ”

“Υπερασπίζομαι τα αποτελέσματά μας”, συνέχισε, τονίζοντας ότι ο επώδυνος αντίκτυπος στην οικονομία της καραντίνας που επιβλήθηκε θα ακολουθηθεί από μια ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο του έτους, στη διάρκεια του οποίου υπήρξε σαφής χαλάρωση των περιορισμών.

Παρά την κατάρρευση του ΑΕΠ, η ηγέτις της χώρας, η οποία μόλις έκλεισε τα 40, παραμένει σε μεγάλο βαθμό το φαβορί για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 17 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της, ο Γκραντ Ρόμπερτσον, εξήγησε ότι η οικονομική απόκλιση θα μπορούσε να είναι χειρότερη, καθώς οι επίσημες προβλέψεις τον Μάιο έδειχναν μια πτώση τριμήνου της τάξης του 23,5%. Το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε επίσης συρρίκνωση 16% πριν από μερικές μέρες.

“Κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να πει ότι μια ύφεση θα μπορούσε να αποφευχθεί στη Νέα Ζηλανδία στη διάρκεια αυτής της περιόδου”, σημείωσε. “Πρόκειται για ένα παγκόσμιο οικονομικό σοκ που αντιμετωπίζει κανείς μόνον μια φορά τον αιώνα”, πρόσθεσε.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εθνικό Κόμμα, ανακοίνωσε ωστόσο ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή και ότι η κυβέρνηση της Άρντερν δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά την οικονομική και την υγειονομική κρίση.

“Είναι πλέον επίσημο, βρισκόμαστε στην χειρότερη ύφεση που μπορεί να θυμηθεί κανείς στην Νέα Ζηλανδία και αυτή είναι η απόδειξη ότι η Νέα Ζηλανδία χρειάζεται μια κυβέρνηση του Εθνικού Κόμματος που θα έχει ένα πολύ σαφές σχέδιο”, δήλωσε η επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Τζούντιθ Κόλινς.

Αυτή υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της νεοζηλανδικής οικονομίας είναι σαφώς λιγότερο καλές από αυτές της Αυστραλίας, η οποία κατέγραψε συρρίκνωση 7% στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία αντανακλά μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση του κλεισίματος των συνόρων και της καραντίνας.

Ωστόσο η επιδημία της COVID-19 δεν έχει τεθεί σε αυτόν τον βαθμό υπό έλεγχο στην Αυστραλία.

Αναμενόμενη ανάκαμψη ρεκόρ

Η πιο πρόσφατη ύφεση στη Νέα Ζηλανδία -τεχνικά δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ- είχε σημειωθεί το 2008-2009 και είχε συμπέσει με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η χώρα σημειώνει μια αδιάκοπη οικονομική ανάπτυξη από το 2010.

Φέτος κατά το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,6%.

Ο Τζάροντ Κερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Kiwibank, χαρακτήρισε τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου “τραυματικά”.

“Οι εξαγωγές υπηρεσιών συνεθλίβησαν, σημειώνοντας μείωση 40% το δεύτερο τρίμηνο, η κατανάλωση έπεσε κατά 12% και οι επενδύσεις κατά 20%”, δήλωσε.

Ωστόσο επέμεινε στο ότι αποτελεί εξαίρεση η συρρίκνωση αυτή, στοιχηματίζοντας σε μια ανάκαμψη 10% στο τρίτο τρίμηνο, το οποίο θα αποτελεί ρεκόρ.

Η Νέα Ζηλανδία αποτέλεσε παράδειγμα όσον αφορά την πολύ αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, γεγονός το οποίο αιτιολογεί την δημοτικότητα της Άρντερν.

Το αρχιπέλαγος αντιμετώπισε ωστόσο τον Αύγουστο ένα νέο επιδημιολογικό κύμα έπειτα από 102 ημέρες χωρίς κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του νέου κορονοϊού.

Η κυβέρνηση έδωσε εντολή για ένα νέο lockdown αρκετών εβδομάδων στο Όκλαντ, κάτι το οποίο ώθησε την Άρντερν να αναβάλλει για περίπου έναν μήνα τις εκλογές, οι οποίες θα διεξάγονταν αυτό το Σάββατο.

Πηγή: sofokleousin.gr