“Μαύρες προβλέψεις” για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας διατυπώνουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι, εκτιμώντας ότι την επόμενη χρονιά θα μπει σε ύφεση, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Επτά στους 10 οικονομολόγους πανεπιστημίων των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times, εξέφρασαν την εκτίμηση-πρόβλεψη ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει ήδη προς την ύφεση και την επόμενη χρονιά θα εμφανίσει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ύφεση θα “επισημοποιηθεί” με τα στοιχεία του πρώτου ή του δεύτερου τριμήνου του 2023.

Οπως επισημαίνουν, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο επέτυχε εξαιρετικά γρήγορη ανάκαμψη μετά την πανδημία. Τώρα όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναγκάζεται να προχωρήσει σε ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με αυξήσεις επιτοκίων και περιορισμό της ρευστότητας.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και το ενεργειακό κόστος θα κρατήσουν τον δομικό πληθωρισμό πάνω από το 3% στο τέλος του 2023.

Πηγή: sofokleousin.gr