Μετά από lockdown 6 μηνών η πολύπαθη εστίαση προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, κάτι που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, καθώς μοιάζει να βαδίζει σε «κινούμενη άμμο», όπου κυριαρχούν οι ανατροπές, η αστάθεια, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι (λουκέτα, πρόστιμα κλπ).  

Ενώ λοιπόν από την Πέμπτη ( 8 Ιουλίου) απαγορεύτηκαν οι όρθιοι στην εστίαση και τη διασκέδαση, μετά την έξαρση του κορονοϊού, έχει καταστεί αμφίβολη η εφαρμογή των πρόσφατων κυβερνητικών ανακοινώσεων για τη λειτουργία αμιγών (μόνο για εμβολιασμένους) και μικτών κλειστών χώρων από τις 15 Ιουλίου.   

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα (10/7) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο «ΜEGA ανέφερε ότι επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης.  

«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς» σημείωσε, λέγοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα bar σε μια τουριστική περιοχή». «Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν», συμπλήρωσε. 

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στο ίδιο μήκος κύματος. «Έχει ανακοινωθεί το πλαίσιο για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης και διασκέδασης, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν τα επίκαιρα δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», είπε.

Χώροι μόνο για εμβολιασμένους  

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα επιτραπεί η λειτουργία από τις 15 Ιουλίου κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους. Άρα οι κλειστοί χώροι θα είναι μόνο αμιγείς και θα λειτουργούν με πληρότητα 80%, όπως είχε ανακοινωθεί. 

Δίνοντας την εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η εστίαση γνωστός σεφ, Δημήτρης Σκαρμούτσος δήλωσε: «Είναι πολύ στενάχωρο ότι είμαστε προς τα μέσα Ιουλίου και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ. Και με τους εμβολιασμούς, που δεν τους είχαμε πέρυσι, τα κρούσματα φέτος αυξάνονται. Ανοίξαμε πολύ καλά τον Μάιο και πιστεύαμε ότι θα είναι μια καλή χρονιά. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν το βλέπουμε και υπάρχει φόβος ότι ενδέχεται να κλείσουμε τελείως, ή ότι θα μπουν όροι που θα αποτρέπουν τον κόσμο να επισκέπτεται τα καταστήματα. Αυτό θα μειώσει πολύ το τζίρος μας, θα πρέπει να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις ώστε να κρατήσουμε την επιχείρησή μας ζωντανή». 

«Είναι πολύ δύσκολο να δουλέψει το μεικτό σενάριο. Είναι πολύ δύσκολο μια τετραμελής οικογένεια να δώσει 80 ευρώ για να κάνει rapid test για να πάει σε ένα εστιατόριο. Έχουμε πολλούς τουρίστες από χώρες εκτός ΕΕ και πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει το πλαίσιο ελέγχου και για αυτούς. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για να πάρουμε και εμείς οι επιχειρηματίες τις αποφάσεις μας», πρόσθεσε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή, που λειτουργούν μόνο οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης, το 20%-25% των επιχειρήσεων του κλάδου είναι κλειστό, καθώς είτε δεν διαθέτουν χώρους ώστε να λειτουργήσουν βάσει των μέτρων, είτε με τον αριθμό των τραπεζιών που μπορούν να εξυπηρετήσουν οι επιχειρηματίες κρίνουν ότι είναι ασύμφορο να ανοίξουν.

Πηγή: sofokleousin.gr