Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν-Τσαβούσογλου και οι ευθείες απειλές προς την Ελλάδα, έφεραν και πάλι τα ελληνοτουρκικά στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, όπου σημείο αναφοράς εξακολουθεί να είναι η ακρίβεια και οι τρόποι αναχαίτισής της.

Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, στη σημερινή εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, αναφέρθηκε εκτενώς στη νέα ένταση με την Αγκυρα, φροντίζοντας να στείλει ένα νέο ηχηρό μήνυμα προς τη γειτονική χώρα, μετά τη χθεσινή επιστολή προς τον γγ του ΟΗΕ, όπου αποδομείται η τουρκική επιχειρηματολογία για το Αιγαίο και την αποστρατικοποίηση των νησιών. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση και με διάθεση να απαντά με διπλωματικά επιχειρήματα σε κάθε τουρκική πρόκληση και ισχυρισμό, που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και το ισχύον καθεστώς στο Αιγαίο.

«Εμείς δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράλογο με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «αντίθετα μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς σε όλα τα φόρα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας».

Ο κ.Μητσοτάκης συνέχισε το αυστηρό μήνυμα με αποδέκτη τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του, λέγοντας ότι «η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς αλλά όσο αυτοί απειλούν τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν τόσο περιθωριοποιούνται. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει δίπλα δίπλα όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας», τόνισε. Απέναντι στο διεθνές δίκαιο την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ».
Μέτρα στήριξης για την ενεργειακή ακρίβεια – Μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια

Στο σημείο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τελεία και πέρασε στα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας που όπως είπε παραμένουν σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Πιο ισορροπημένοι οι επόμενοι λογαριασμοί ρεύματος

Εξήγησε ότι η ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει εννέα παρεμβάσεις σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της δημόσιας ζωής. Ανέφερε ότι εφαρμόζεται στη χώρα μας στον τομέα της ενέργειας ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη κι ότι από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός που στην πράξη εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής κι άρα οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι πιο ισορροπημένοι παρά την κρίση η οποία δυστυχώς συνεχίζεται. «Η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός πρότεινε την επιλογή της Ελλάδας να φορολογήσει με 90% τα υπερκέρδη των εταιρειών ρεύματος να τη μιμηθούν και άλλα κράτη.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε μνεία στο θέμα της Παιδείας, κάνοντας λόγο για γενναία μεταρρύθμιση που γίνεται στο συγκεκριμένο χώρο, ενώ αναφέρθηκε και στα επεισόδια στο ΑΠΘ. «Στο γκρέμισμα βιβλιοθηκών απαντάμε με το χτίσιμο της νέας Παιδείας» είπε.

Παράλληλα, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει σαφή θέση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να διαλέξει: «Με τη βιβλιοθήκη ή με τη βαριοπούλα».

Επιστρέφοντας στην ημερήσια διάταξη, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα σε τρεις πρωτοβουλίες: «Η πρώτη αφορά τη σημαντική παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου ως μεγαλύτερου πιστωτή προκειμένου τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να αποφύγουν την πτώχευση, να εξυγιανθούν, να προσελκύσουν καινούρια κεφάλαια και να λειτουργήσουν ξανά. Είναι μία επιλογή που υπηρετεί την απασχόληση και την ανάπτυξη, ταυτόχρονα όμως καλύπτει και ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού μας», είπε. Και πρόσθεσε: «Το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο θέλω να αναδείξω, σε αυτή τη σύντομη εισαγωγική μου παρέμβαση, έχει αμιγώς κοινωνικό περιεχόμενο.

 Ακολουθεί τη σημαντική τομή την οποία κάναμε στην Πρωτοβάθμια Υγεία με τον θεσμό πια του δωρεάν προσωπικού γιατρού και για όλους, μία τομή η οποία έγινε αποδεκτή πολύ θετικά από την κοινωνία, κ. Υπουργέ και κα. Αναπληρώτρια Υπουργέ, και είναι πολύ σημαντικό να την υλοποιήσουμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

Στάθηκε επίσης σε μια ακόμη σημαντική τομή που επιχειρείται με τις ρυθμίσεις για το πλαίσιο του αναδυόμενου τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Κυβερνοασφάλειας.
 

Πηγή: sofokleousin.gr