Σαρωτικές αλλαγές σε θέσεις  Γενικών και Ειδικών Γραμματέων υπουργείων αποφάσισαν ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του στο Μαξίμου, επιδιώκοντας να δώσουν ώθηση στην παραγωγή κυβερνητικού έργου και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα σε τομείς όπου παρατηρείται σχετικοί υστέρηση.

Επισημαίνεται όμως ότι πολλές αλλαγές γίνονται επειδή οι αποχωρούντες προτίθενται να είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές και θα είχαν κώλυμα εκλογιμότητας αν διατηρούσαν τις θέσεις τους. Αυτός ο λόγος προβάλλεται επισήμως για την αποχώρηση τουλάχιστον τριών ΓΓ –  Σοφίας Νικολάου, Αθηνάς Καλύβα και Βίκυς Λοϊζου.

Αίσθηση προκαλεί η απομάκρυνση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, ο οποίος είχε αναλάβει αυτή τη θέση επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεινε ως “επιτυχών” και ως “ακομμάτιστος”. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι – όπως και ο μέχρι τώρα ΓΓ Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος – “παραμένουν στη διάθεση της κυβέρνησης για αξιοποίησή τους σε άλλες δημόσιες θέσεις”.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τις προωθούμενες αλλαγές, δίνεται έμφαση στην προώθηση κυβερνητικών προτεραιοτήτων στους τομείς απασχόλησης,  στήριξης επιχειρήσεων, προστασία δασών και περιβάλλοντος, καθώς και στην παρακολούθηση διεθνών τάσεων για την χάραξη δημόσιων πολιτικών.

 Η ΓΓ Δασών αναβαθμίζεται με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Κεντρική Διοίκηση. Δημιουργείται Ειδική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης στη Γ.Γ. της Κυβέρνησης, η οποία σε στενή συνεργασία με τον Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη θα συμβάλλει χάραξη αντίστοιχων πολιτικών σε μακροπρόθεσμη βάση.

Στη ΓΓ συντονισμού του κυβερνητικού έργου μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της Ειδικής Γραμματείας μαζί με το πληροφοριακό σύστημα που παρακολουθεί την υλοποίησή του. Ο ειδικός γραμματέας Παναγιώτης Αλεξόπουλος αναλαμβάνει επιτελική θέση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στους δημοσιονομικούς ελέγχους.

Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται είναι οι εξής:

-Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής: Ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου στη θέση της Σοφίας Νικολάου

-Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης: Η Ολυμπία Αναστασοπούλου στη θέση της Βίκυς Λοΐζου

-Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: Ο Δημήτρης Γαλαμάτης στη θέση του Γιάννη Μαστρογεωργίου

-Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας: Ο Εμμανουήλ Μαστρομανώλης στη θέση της Αθηνάς Καλύβα

-Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας: Η Ειρήνη Αγαπηδάκη στη θέση του Παναγιώτη Πρεζεράκου

-Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων: Ο Πέτρος Βαρελίδης στη θέση του Κωνσταντίνου Αραβώση

-Γενική Γραμματεία Δασών (νέα): Κωνσταντίνος Αραβώσης

-Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων (υποσύνολο της υφιστάμενης ΓΓ Εργασίας): Άννα Στρατινάκη

-Γενική Γραμματεία Ενίσχυσης της Απασχόλησης (υποσύνολο της υφιστάμενης ΓΓ Εργασίας): Ελένη Γιώτη

-Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων: Ο Ηρακλής Μοσκώφ στη θέση της Ειρήνης Αγαπηδάκη

-Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: Η Μαριαλένα Αθανασοπούλου στη θέση του Φώτη Κουρμούση

-Ειδική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης (νέα): Γιάννης Μαστρογεωργίου

-Ειδική Γραμματεία Δημοσιονομικών Ελέγχων (νέα): Παναγιώτης Αλεξόπουλος

Η Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Έργου ενσωματώνεται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Πηγή: sofokleousin.gr