Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης  εκτίμησε ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική, αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα κορονοϊού τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι γύρω στις 7 Ιανουαρίου, τα κρούσματα θα κινηθούν κοντά στα 800. «Είναι ένας αριθμός καλός, αλλά αυτή η πτώση θα είναι πιο αργή πανελλαδικά» ανέφερε. Ο καθηγητής εκτιμά ότι θα είναι πρόωρο το άνοιγμα των σχολείων. «Αυτό θα δώσει το έναυσμα για μια αναζωπύρωση γιατί αυτό έχει να κάνει με την κινητικότητα των γονέων», ανέφερε στο Open.

Τόνισε ότι είναι σημαντικό όχι το πότε αλλά πιο πολύ το πώς θα ανοίξουν ξανά οι ανθρώπινες δραστηριότητες και πρότεινε τρόπους για να μειωθεί το ιικό φορτίο, όπως να υπάρξει περισσότερη τηλεργασία. Ο κ. Σαρηγιάννης, υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο γρήγορης επιστροφής στην κανονικότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, προσθέτοντας ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε πως ακόμη και αν ανοίξουν, θα πρέπει να γίνεται σωστή απολύμανση του αέρος, κάτι που ισχύει, όπως είπε και στους χώρους εστίασης.  Σύμφωνα με τον ίδιο εισερχόμαστε στο πιο επικίνδυνο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου λόγω καιρικών συνθηκών, καθώς υπάρχει η τάση οι χώροι να μένουν κλειστοί και να μην αερίζονται σωστά.

Κατά τουλάχιστον 30% αύξηση θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του Μαρτίου ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, σε περίπτωση που τα σχολεία ανοίξουν την 7η Ιανουαρίου, είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Σαρηγιάννης.

Για αυτό το λόγο θεωρεί αναγκαιότητα, με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, να παραταθεί το μέτρο των κλειστών δημοτικών σχολείων μέχρι τις 20 ή ακόμα και έως τις 30 Ιανουαρίου.

«Αν το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων πάει στις 20 ή στις 30 Ιανουαρίου, θα έχουμε σημαντική αποκλιμάκωση, η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας θα βρίσκεται κάτω από το 60% και θα έχουμε λιγότερα από 500 κρούσματα την ημέρα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων με μέτρα. Είναι διαφορετικό να ανοίξουμε με μικρότερη διασπορά και διαφορετικό να ανοίξουμε με μεγάλο επιπολασμό του ιού. Θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα και το ποσοστό ασφάλειας σε κάθε περίπτωση. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί», σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, ο καθηγητής του ΑΠΘ το τοποθετεί το νωρίτερο μέσα στο Φεβρουάριο.

Πηγή: sofokleousin.gr