Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κήρυξε απόψε την έναρξη λειτουργίας του ιδρύματος που θα φέρει το όνομά του, στο θέατρο Παλλάς και έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω της ομιλίας του στην ομιλία του.

Παίρνοντας τον λόγο ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι το ίδρυμα θα ασχοληθεί με πολλά πράγματα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Γεωργία Σαμαρά που τον στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια.

«Είμαστε η παράταξη που οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη και ενόψει των εκλογών όποτε και αν γίνουν και ανεξάρτητα από τις εκλογές. Είμαι εδώ, παρών , μαζί σας. Με την ψυχή μου, με τη συνείδησή μου και με την πατρίδα σαν πυξίδα μου. Παρών, για τα μεγάλα στοιχήματα της Ιστορίας. Που θα τα κερδίσουμε. Παρών για την μεγάλη παράταξή μας – που της χρωστάμε πολλά. Παρών για την Ελλάδα μας – που της χρωστάμε τα πάντα», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς για να προσθέσει:«Υπήρξα και παραμένω μάχιμος πολιτικός και θα μιλήσω ως μάχιμος πολιτικός», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «πολιτισμός και πολιτική είναι ξεχωριστά αλλά όχι ασύμβατα πράγματα μεταξύ τους».

«Αντιδημοκρατική εκτροπή αν η κυβέρνηση έκανε υποκλοπές»

Ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο αναμφίβολα για μία αντιδημοκρατική εκτροπή. Και για αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε κυρίως την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μία βολική δικαιολογία. Η παράταξή μας είναι αυτή που θεμελίωσε την δημοκρατία στην Ελλάδα και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχθεί. Αυτό έχει σχέση με το ποιοι είμαστε, τι εκπροσωπούμε, πού θέλουμε να πάμε τον τόπο μας, έχει σχέσει με την ίδια μας την ταυτότητα».

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού είχε έντονα ιδεολογικά στοιχεία αλλά και προσωπικές αναφορές στις κυβερνητικές ημέρες της τρικομματικής και εν συνεχεία της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επαναλαμβάνοντας δεκάδες φορές τη λέξη πατρίδα, ο κ. Σαμαράς άσκησε έμμεση κριτική σε μία σειρά από ζητήματα με έμφαση στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα τα ελληνοτουρκικά.

Ειδικότερα, ο Αντώνης Σαμαράς έφερε ως παράδειγμα τον Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος μελοποίησε το Αξιον Εστί παρά την διαφορετική τους ιδεολογία. «Μερικά χρόνια αργότερα ο αριστερός Θεοδωράκης μελοποίησε ποίημα του Γιάννη Ρίτσου και προέκυψαν τα 18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας.

Αυτό δεν μπορείς να το εξηγήσεις σε κάποιον που σήμερα μένει ασυγκίνητος από την λέξη πατρίδα. Δεν μπορείς να εξηγήσεις σε έναν τωρινό εθνομηδενιστή ότι παλαιότερα αριστεροί και δεξιοί δάκρυζαν μαζί».

«Ο πολιτισμός δεν είναι απολιτικός γιατί γίνεται μάχη των ιδεών» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «την μάχη των ιδεών στην Ελλάδα την έχουμε εγκαταλείψει εδώ και πολλά χρόνια. Στις μέρες μας ο δυτικός πολιτισμός δέχεται επίθεση που επιδιώκει την ακύρωσή του», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως: «στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα και να φέρνει μαζί του ο καθένας όσα εγκατέλειψε στην χώρα του και εμείς αναγκαζόμαστε να προσαρμοστούμε στα δικά του ήθη και έθιμα. Τους αληθινούς πρόσφυγες τους αγκαλιάζουμε, τους νόμιμους μετανάστες τους σεβόμαστε αλλά το σύγχρονο δουλεμπόριο και την εργαλειοποίηση αυτών των ανθρώπων δεν τους δεχόμαστε. Ούτε αυτούς που τους βοηθούν».

Μίλησε επίσης για μάστιγα που υπονομεύει την Δύση και υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η απόλυτη παρανομία και το δουλεμπόριο είναι προοδευτικότητα.

«Παντού», σημείωσε, «οργιάζει η προπαγάνδα των πάσης φύσεως δικαιωματιστών και ψευτοπροοδευτικών που θέλουν να μας κάνουν να νιώθουμε ενοχές και να ντρεπόμαστε γι αυτά που είμαστε υπερήφανοι, για την πατρίδα, την θρησκευτικότητά μας και την πατρίδα μας.

Θαυμάζουμε τους Ουκρανούς που παλεύουν για την πατρίδα τους αλλά εμείς γιατί δεν κάνουμε το ίδιο για την δική μας; Για την Τουρκία που έχει εισβάλλει στην Κύπρο είναι δυνατόν να μην λέει κανείς κουβέντα; Όποιος αναφερθεί στο γεγονός βαφτίζεται εθνικιστής. Εγώ όταν η Χρυσή Αυγή εγκλημάτησε την έστειλα στην δικαιοσύνη σιδεροδέσμια. Άλλο πράγμα οι απεχθέστατοι νεοναζιστές και άλλο η αγάπη για την πατρίδα, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Για τον αγνό πατριωτισμό μας δεν μπορεί κανείς να μας κάνει να ντρεπόμαστε».

Όταν η Τουρκία απειλούσε Ελλάδα και Κύπρο οι ευρωπαίοι μας καλούσαν να κάνουμε διάλογο με τον πειρατή

Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στην απαίτηση της τρόικας να πάει όλη η περιουσία της χώρας σε ένα Υπερταμείο.

«Εγώ δεν το δέχθηκα αλλά άλλοι στην συνέχεια το δέχθηκαν.Ζούμε σε μια παράδοξη εποχή που η κρίση έχει γίνει κανονικότητα, τόνισε και είπε ότι πολλές πολιτικές ηγεσίες τρέφονται από ψευδαισθήσεις. Στην Ευρώπη πίστευαν ότι το φτηνό ρωσικό αέριο θα εξασφάλιζε στην περιοχή αυτονομία και όταν εμείς η Ελλάδα είπαμε στους εταίρους μας ότι υπάρχουν κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο και θα μείωναν την ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία δεν έδωσαν καμία σημασία.

Οι περισσότεροι έστρεψαν αλλού τα μάτια. Ο ρωσικός καινούριος αγωγός τους γοήτευσε. Αποθάρρυναν νέες πηγές αερίου και είχαν μια μαζική τύφλωση. Όταν άρχισαν οι Τούρκοι να απειλούν με το τουρκολυβικό μνημόνιο πως αντέδρασαν οι Γερμανοί; Όταν η Τουρκία, χώρα εκτός ΕΕ απειλούσε Ελλάδα και Κύπρο έδειξαν αλληλεγγύη; Όχι. Συνιστούσαν ψυχραιμία και υπομονή και διάλογο με τον πειρατή. Και όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία επέβαλλαν κυρώσεις στην Ρωσία από την οποία ήταν εξαρτημένοι. Αυτό είναι το απόλυτο θέατρο του πολιτικού παραλόγου», σημείωσε.

Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο είπε ότι αυτό που προτείνει η Ευρώπη είναι τόσο υψηλό σαν να μην υπάρχει.

«Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε, μια Ευρώπη χωρίς τιμόνι και ηγεσία, είπε και τόνισε ότι όλοι καταγγέλλουμε την Ρωσία αλλά η Ευρώπη δεν είναι ενωμένη».

Η Άγκυρα επιχειρεί να υφαρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

«Η Ελλάδα άντεξε και αυτό κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει είπε. Ήταν σωστό που πήραμε τα Ραφάλ και τις Μπελαρά και που προωθήσαμε την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και την αναβάθμιση σε Σούδα και Στεφανοβίκειο. Αφαιρούν από την Τουρκία ένα σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα. Όλα έγιναν σωστά και το πιστώνεται ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Αντώνης Σαμαράς.

«Η Τουρκία ετοιμάζει τον λαό της με θρασύ και προκλητικό τρόπο για μια σύγκρουση με την Ελλάδα. Η Άγκυρα επιχειρεί να υφαρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην θάλασσα. Εγώ Γαλάζια Πατρίδα ξέρω μόνο την πατρίδα μας. Ο Ερντογάν έχει πρόβλημα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας προβλέπει ότι τα νησιά όλα έχουν δικαιώματα σε ΑΟΖ και το Καστελόριζο. Η Τουρκία απαιτεί να παραιτηθούμε από το δίκιο της θάλασσας. Κάποιοι θέλουν ακριβώς αυτό να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία σε αυτό που ονομάζεται Πρέσπες του Αιγαίου και αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε και μπορούμε να το αποτρέψουμε σήμερα».

Μητσοτάκης και Καραμανλής στην εκδήλωση

Το παρών έδωσαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αλλά και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Πηγή: sofokleousin.gr