Υπέρ του ελέγχου της Πολιτείας στις μονοπωλιακές υποδομές αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας τάχθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Athens Energy Dialogues 2022.

«Η λύση δεν είναι το φυσικό αέριο, είναι οι ανανεώσιμες πηγές και η αποθήκευση ενέργειας», ανέφερε ο κ. Φάμελλος σημειώνοντας ότι δεν έχει θεσπιστεί ακόμη το νομικό πλαίσιο για την αποθήκευση. ‘Ασκησε, εξάλλου, κριτική στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί πρόγραμμα «αεριοποίησης» και δεν οδηγεί στην κλιματική ουδετερότητα. «Ο κλιματικός νόμος, πρόσθεσε, θέτει στόχους που οδηγούν σε εξάρτηση από το φυσικό αέριο, άρα ενεργειακή ανασφάλεια, ακρίβεια και εξάρτηση», σημείωσε. Επικαλέστηκε ακόμη επισημάνσεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου για κίνδυνο αναστολής λειτουργίας παραγωγικών μονάδων εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, χειραγώγηση της αγοράς ενέργειας και δημιουργία συνθηκών ελλείψεων.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Επεσήμανε ακόμη το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή και η ελληνική βιομηχανία από επιχειρήσεις χωρών που δεν εφαρμόζουν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, πχ για την κλιματική αλλαγή, τις κρατικές ενισχύσεις, κά.

Πηγή: sofokleousin.gr