Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Ρουμανία αυξήθηκε σε αριθμό ρεκόρ για δεύτερη συνεχή ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι μπορεί να επιβάλουν καραντίνα σε τοπικό επίπεδο, θέτοντας δεκάδες μικρές πόλεις σε περιορισμό.

Και άλλες χώρες στη νότια Ευρώπη και στα Βαλκάνια είχαν αύξηση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, εντείνοντας τον συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Ρουμανία ανακοίνωσε 1.112 νέα κρούσματα, τα οποία αυξάνουν σε 41.275 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τότε που η πανδημία εμφανίστηκε στη χώρα, στα τέλη Φεβρουαρίου. Η χώρα μετρά 2.126 θανάτους.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρουμανία έχει παρατείνει την κατάσταση συναγερμού μέχρι τα μέσα του Αυγούστου και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επαναφέρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Ρουμάνους.

Ένα νομοθετικό κενό που επέτρεπε σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να φεύγουν από τα νοσοκομεία ή να μην νοσηλεύονται καθόλου κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιουλίου ήταν εν μέρει υπεύθυνο για την αύξηση αυτή. Το κενό επιλύθηκε, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε στις αρχές Ιουλίου πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίζει για τη νοσηλεία ή την απομόνωση ανθρώπων με βάση διατάγματα του υπουργικού συμβουλίου, αλλά μόνο με νόμο που θα έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη.

Άλλος λόγος για την αύξηση των κρουσμάτων είναι μια σχετική έλλειψη συμμόρφωσης στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το πρώην κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να περιορίσει την πανδημία.

Πηγή: sofokleousin.gr