Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων covid-19, ένδειξη ότι ξεκινά ένα νέο κύμα της επιδημίας στη χώρα που οφείλεται στο ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.

Η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς λόγω covid-19 στην Ευρώπη κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 49.513 νέα κρούσματα, απόλυτο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στην πρωτεύουσα Μόσχα, επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα, επίσης καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ νέων μολύνσεων, 15.987, για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 παρουσιάζει μεγάλη άνοδο τις τελευταίες ημέρες, εγείροντας φόβους για ένα νέο ιδιαίτερα σφοδρό κύμα της επιδημίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χώρα του έχει δύο εβδομάδες για να προετοιμαστεί προτού πληγεί από το νέο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, ζητώντας να αυξηθούν τα διαγνωστικά τεστ και ο εμβολιασμός.

Η Ρωσία έχει μόλις αρχίσει να εξέρχεται από ένα ιδιαίτερα φονικό κύμα που οφειλόταν στο στέλεχος Δέλτα.

Οι επίσημοι αριθμοί της κυβέρνησης κάνουν λόγο για 324.060 θανάτους από covid-19, όμως η στατιστική υπηρεσία Rosstat ανέφερε περισσότερους από 600.000 νεκρούς ως τα τέλη Νοεμβρίου.

Εξάλλου οι ρωσικές αρχές εξακολουθούν να δυσκολεύονται να πείσουν τους Ρώσους να εμβολιαστούν κατά της covid-19, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμα πολλά εγχώριας παρασκευής εμβόλια. Λίγο λιγότερο από το 50% των Ρώσων έχει ανοσοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Χθες Πέμπτη οι παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V ανακοίνωσαν ότι αυτό προσφέρει “υψηλή προστασία” έναντι του Όμικρον, απηχώντας προηγούμενες δηλώσεις του Πούτιν, ο οποίος έχει επισημανει ότι το ρωσικό εμβόλιο είναι “πιο αποτελεσματικό από άλλα που χρησιμοποιούνται στον κόσμο”.

Το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr