Παρά το κύμα της μετάλλαξης «Δέλτα» που σαρώνει τη χώρα, οι ρωσικές αρχές δεν λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, ενώ και οι εμβολιασμοί κινούνται με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα το νέο ρεκόρ θανάτων από Covid-19 που σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το κέντρο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης της ρωσικής κυβέρνησης, 828 ασθενείς υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες. Το προηγούμενο τραγικό ρεκόρ 820 θανάτων είχε καταγραφεί δυο φορές, την Πέμπτη 23η Σεπτεμβρίου και την 26η Αυγούστου 2021.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα, καθώς το Κρεμλίνο έχει μετατραπεί τελευταία σε εστία με δεκάδες ασθενείς, έχει τεθεί σε απομόνωση από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι η Ρωσία είναι η χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που υφίσταται το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία του νέου κορονοϊού. Έχουν ανακοινωθεί 202.273 θάνατοι από την εκδήλωση της πανδημίας με βάση τον περιοριστικό κυβερνητικό ορισμό. Η ρωσική εθνική στατιστική υπηρεσία ROSSTAT, που παίρνει υπόψη της ευρύτερες παραμέτρους, έκανε λόγο για πάνω από 350.000 εξαιτίας της πανδημίας ως τα τέλη του Ιουλίου του 2021.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης, που δυσχεραίνει η δυσπιστία μεγάλου μέρους του πληθυσμού, κινείται με βραδύ ρυθμό, παρότι έχουν κατασκευαστεί αρκετά ρωσικά εμβόλια για την COVID-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο ιστότοπος Gogov, μόλις το 28,4% του ρωσικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Οι αρχές, για να μην πλήξουν την οικονομία, που αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και χρόνια, αρνούνται να λάβουν περιοριστικά μέτρα ή να κηρύξουν lockdown. Η χρήση μάσκας, παρότι υποχρεωτική, και η τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης τηρούνται μάλλον σπανίως.

Η πόλη της Μόσχας αναγνώρισε αυτή την εβδομάδα πως αντιμετωπίζει δεύτερο κύμα της παραλλαγής Δέλτα έπειτα από το καλοκαιρινό. Τα κρούσματα στη ρωσική πρωτεύουσα αυξήθηκαν αλματωδώς σε μια εβδομάδα (+24%), όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία (+15%).

Πηγή: sofokleousin.gr