Απεσταλμένοι της Κίνας και της Ρωσίας που συμμετέχουν στις συζητήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που διεξάγονται στη Βιένη δήλωσαν σήμερα ότι έχουν σημειωθεί πρόοδοι στις προσπάθειες Τεχεράνη και Ουάσινγκτον να συμμορφωθούν με τη συμφωνία του 2015, ενώ πρόσθεσαν ότι όλες οι πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.

“Οι συμμέχοντες JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης — ΚΟΣΔ) εξέτασαν το έργο των ειδικών τις προηγούμενες τρεις ημέρες και επεσήμαναν με ικανοποίηση ότι έχει σημειωθεί μια αρχική πρόοδος”, ανέφερε στo Twitter ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ο Ρώσος απεσταλμένος στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

“Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να διατηρηθεί η θετική τάση”, πρόσθεσε.

Ούτε το Ιράν ούτε οι ΗΠΑ αναμένουν γρήγορες προόδους στις συνομιλίες που ξεκίνησαν την Τρίτη στη Βιένη, με τους Ευρωπαίους και άλλους διπλωμάτες να μεσολαβούν μεταξύ των δύο πλευρών καθώς η Τεχεράνη αρνείται προς το παρόν τις άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον.

Οι χώρες που παραμένουν στη συμφωνία –Ιράν, Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία– συμφώνησαν την Τρίτη να συσταθούν δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων οι οποίες θα συζητήσουν τον κατάλογο των κυρώσεων που μπορούν να άρουν οι ΗΠΑ με αντάλλαγμα την επιστροφή του Ιράν σε κάποιες από τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας του 2015.

“Όλες οι πλευρές έχουν περιορίσει τις διαφορές τους και βλέπουμε ότι υπάρχει τάση προς τη σταδιακή επίτευξη ομοφωνίας”, επεσήμανε ο Ουάνγκ Τσουν, πρεσβευτής της Κίνας στην ΙΑΕΑ, ενώ πρόσθεσε ότι οι ομάδες εργασίας και ανώτεροι διπλωμάτες θα εντείνουν τις συνομιλίες τους την επόμενη εβδομάδα.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη. Αντίστοιχα το Ιράν άρχισε να αποδεσμεύεται από κάποιες από τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr