Οι Ρώσοι βουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της αποχώρησης της Μόσχας από τη συνθήκη στρατιωτικής επιτήρησης “Ανοικτοί ουρανοί”, την οποία είχε καταγγείλει η Ρωσία πέρυσι απαντώντας στην έξοδο των Ηνωμένων Πολιτειών από αυτήν.

Η ψηφοφορία αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από την πρώτη συνάντηση των επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν, στο περιθώριο της συνόδου για την Αρκτική στην Ισλανδία και πριν από ενδεχόμενη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον Ιούνιο.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ξεκίνησε την επανεξέταση της αποχώρησής της από τους “Ανοικτούς ουρανούς” που είχε αποφασιστεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, μια συνθήκη που δίνει το δικαίωμα να πραγματοποιούνται πτήσεις επιτήρησης των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των μελών της συνθήκης.

Το Κρεμλίνο υπογράμμισε πως δεν θα περιμένει επ΄αόριστον την αμερικανική απόφαση και ως εκ τούτου ξεκίνησε τη δική του διαδικασία εξόδου. Την ψηφοφορία στην κάτω βουλή αναμένεται να ακολουθήσει εκείνη στην άνω βουλή προτού η αποχώρηση από τη συνθήκη τεθεί σε ισχύ από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κάτω βουλή, η Δούμα, ενέκρινε σήμερα ομόφωνα το σχέδιο νόμου για τη ρωσική αποχώρηση από τη συνθήκη Ανοικτοί Ουρανοί.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ υπογράμμισε πως η Μόσχα “δήλωσε ξεκάθαρα στους Αμερικανούς πως σε περίπτωση εποικοδομητικής λύσης (…), η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει τη πιθανότητα να παραμείνει στη συνθήκη”.

Το ζήτημα αυτό είναι μία από τις πολλές ρωσοαμερικανικές διαφορές που δηλητηριάζουν τη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Προσπαθούν ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία για μια σύνοδο κορυφής ανάμεσα στους δύο προέδρους.

“Προς το παρόν, δεν υπάρχει συμφωνία για την ώρα ή τον τόπο. Προτού καταλήξουμε για τα σημεία αυτά θα πρέπει να αναλύσουμε τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι αφορά την ημερήσια διάταξη” μιας τέτοιας συνάντησης, είπε ο Ριαμπκόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του απόψε στην Ισλανδία.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr