Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης του τμήματος της περιοχής της Χερσώνας στην Ουκρανία που τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας δήλωσε σήμερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να τη βομβαρδίζουν, παρά τις εκτεταμένες πλημμύρες που προκάλεσε η καταστροφή εν μέρει του τεράστιου φράγματος της Νόβα Καχόβκα στην περιοχή.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό του Βλαντίμιρ Σάλντο, του κυβερνήτη που διορίσθηκε από τη Ρωσία. Προσώρας δεν υπάρχει απάντηση στον ισχυρισμό αυτόν από την Ουκρανία.

“Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τον βομβαριδσμό. Ο βομβαρδισμός είναι περισσότερο χαοτικός παρά στοχευμένος. Μερικές φορές καταστρέφονται υποδομές”, δήλωσε ο Σάλντο στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

Είπε πως η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει “μεγιστοποιώντας την καταστροφή” του ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει αναπτυχθεί στη δεξιά (δυτική) όχθη του ποταμού Δνείπερου, την οποία ελέγχει η Ουκρανία.

Η Μόσχα ελέγχει την αριστερή (ανατολική) όχθη.

Η Χερσώνα είναι μία από τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας τις οποίες η Ρωσία ισχυρίζεται ότι προσάρτησε μονομερώς πέρυσι, μία κίνηση που απορρίφθηκε ως παράνομη από το Κίεβο και τη Δύση. Η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη δυτική όχθη του Δνείπερου τον περασμένο Νοέμβριο.

Περίπου 42.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες σε περιοχές που τελούν υπό ρωσικό και ουκρανικό έλεγχο κατά μήκος του Δνείπερου μετά την κατάρρευση του φράγματος της Νόβα Καχόβκα.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για το ρήγμα στο φράγμα που είχε αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μια πολεμική ζώνη και ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους. Ορισμένοι ανεξάρτητοι ειδικοί λένε πως το φράγμα μπορεί να κατέρρευσε λόγω παλαιότερων ζημιών και έντονης πίεσης σε αυτό.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr