Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι έχει στόχο την εξαγωγή 50 εκατ. τόνων δημητριακών την επόμενη αγροτική περίοδο, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τη φετινή, ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται καθαρά ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές εξαγωγές δημητριακών παρεμποδίζονται από τις κυρώσεις που πλήττουν την εφοδιαστική αλυσίδα και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ εκείνες της Ουκρανίας, που επίσης είναι αγροτική δύναμη, έχουν παραλύσει λόγω της επίθεσης του ρωσικού στρατού.

“Αυτή τη σεζόν (2021-2022) έχουμε ήδη εξαγάγει 35 εκατ. τόνους δημητριακών, εκ των οποίων 28,5 σιτάρι και μέχρι το τέλος του αγροτικού έτους [στις 30 Ιουνίου] έχουμε στόχο να εξάγουμε 37 εκατ. τόνους δημητριακών”, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Πάτρουσεφ, σε ένα φόρουμ εξαγωγών του τομέα.

“Και την ερχόμενη σεζόν [που ξεκινάει την 1η Ιουλίου 2022] εκτιμάμε τη δυνατότητα εξαγωγής μας στα 50 εκατ. τόνους”, πρόσθεσε. Η Ρωσία εκτιμά πως η σοδειά του 2022 θα ανέρχεται σε 130 εκατ. τόνους, έναντι 121,4 πέρυσι.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr