Αναστάτωση προκλήθηκε στη Ρόδο όπου κατέφθασε πτήση από τη Σουηδία παρότι η συγκεκριμένη χώρα δεν είναι στη λίστα με τα κράτη που έχουν πάρει το “πράσινο” φως.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο για πτήση με ειδική άδεια, καθώς μεταφέρει δημοσιογράφους και παράγοντες του τουρισμού, προκειμένου να δουν δια ζώσης τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Ωστόσο, όπως φαίνεται οι επιβάτες που κατέβηκαν από το αεροπλάνο ήταν τουρίστες και όχι δημοσιογράφοι, όπως δήλωσαν στην κάμερα του MEGA που βρέθηκε στο αεροδρόμιο και ήρθαν στη χώρα μας για διακοπές.

Σύμφωνα με τους ταξιδιώτες, οι πτήσεις από τη Σουηδία επιτρέπονται κανονικά, με αρκετούς από αυτούς να έχουν κλείσει τα εισιτήριά τους καιρό πριν, ενώ όπως δήλωσαν δεν έχουν ενημερωθεί και για την 24ωρη καραντίνα που πρέπει να τηρήσουν στο ξενοδοχείο τους.

Λίγο αργότερα, στον αέρα του Mega βγήκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος τόνισε ότι η πτήση είχε ειδική άδεια, πως τεστάρονται όλοι, δεν τίθενται θέμα με την ασφάλεια. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν στελέχη της TUI και δημοσιογράφοι. «Το κάνουμε αυτό το διάστημα στην προσπάθεια προώθησης της χώρας». «Πράγματι ένα μεγάλο μέρος της πτήσης, περίπου 30% με 40% είναι δημοσιογράφοι και στελέχη της TUI που έρχονται για να δουν πώς λειτουργούν τα πράγματα, ώστε να προωθηθεί ο τουρισμός», είπε ο Χάρης Θεοχάρης. Δεν εξήγησε ωστόσο ποιοι είναι αυτοί που αποτελούν το υπόλοιπο 60% των επιβαινόντων της επίμαχης πτήσης.

Τι ισχύει για τις πτήσεις από τη Σουηδία

Η Σουηδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Ελλάδα δεν άνοιξε τα σύνορα της. Σύμφωνα με NOTAM που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) «επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Σουηδία». Ο λόγος είναι η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Σουηδία.

Η απόφαση αυτή δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και θυμό στη Σουηδία, καθώς πολλοί είχαν κλείσει ήδη τις διακοπές τους στην Ελλάδα και δεν ανέμεναν αυτή την εξέλιξη. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Ανν Λίντε, χαρακτήρισε λυπηρή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και συστήνει στους Σουηδούς πολίτες «να εξετάσουν εάν είναι σκόπιμο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αυτό το Καλοκαίρι». Πολλοί tour operators προχώρησαν σε ακυρώσεις γκρουπ.

Πηγή: sofokleousin.gr