Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον υπέστη «ταπεινωτική ήττα» στην προσπάθειά της να παρατείνει το εμπάργκο πώλησης όπλων σε βάρος της χώρας του.

Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία και η Κίνα ψήφισαν κατά της παράτασης και άλλα 11 μέλη (συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας) απείχαν. Μόνο οι ΗΠΑ και η Δομινικανή Δημοκρατία ψήφισαν υπέρ της αμερικανικής πρότασης.

«Δεν θυμάμαι ποτέ οι ΗΠΑ να προετοίμαζαν επί μήνες ένα ψήφισμα για να πλήξουν την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και να μάζεψαν μόνο μία ψήφο» είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ροχανί. «Αλλά η μεγάλη επιτυχία είναι ότι οι ΗΠΑ ηττήθηκαν ταπεινωτικά σε αυτή τη συνωμοσία», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται τώρα να υλοποιήσουν την απειλή τους για επανενεργοποίηση όλων των κυρώσεων που έχει επιβάλει στο παρελθόν ο ΟΗΕ στο Ιράν, χρησιμοποιώντας μια ρήτρα της πυρηνικής συμφωνίας που προβλέπει την επαναφορά στην πρότερη κατάσταση. Διπλωματικές πηγές είπαν ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να το επιχειρήσει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, όμως θα πρέπει να δώσει μια σκληρή, δύσκολη μάχη.

Πηγή: sofokleousin.gr