Την πεποίθηση πως η ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί το 2023, εξέφρασαν πηγές του OPEC και του πετρελαϊκού κλάδου στο Reuters, ενώ οι τιμές αργού και καυσίμων δίνουν ώθηση στον πληθωρισμό.

Η χρήση καυσίμων πιθανόν να υπερβεί τα επίπεδα του 2019, παρά το ιστορικό υψηλό των τιμών, επηρεάζοντας τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2022, καθώς και του 2023. Ο OPEC θα δημοσιεύσει την πρώτη του εκτίμηση για τη ζήτηση του 2023, τον Ιούλιο και η ΙΕΑ την Τετάρτη..

Εκπρόσωπος του Οργανισμού τόνισε πως περιμένουν αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή και λιγότερο, που αντιστοιχεί σε αύξηση μόλις 2%, έναντι των 3,36 εκατ. βαρελιών που αναμενόταν το 2022.

“Ακόμη και αν είναι μόνο 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, συνεχίζει να είναι ανάπτυξη και όχι κορύφωση”, είπε σχετικά με τις προοπτικές για το επόμενο έτος.

Παράλληλα, ο OPEC παρακολουθεί για ενδείξεις ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου θα οδηγήσουν σε καταστροφή της ζήτησης πετρελαίου.

Εκπρόσωποι του υπογράμμισαν πως η καταστροφή της ζήτησης είναι πιθανό να επηρεάσει τη χρήση πετρελαίου τους επόμενους μήνες και πρόσθεσαν πως υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ακόμη στις ΗΠΑ.

Υψηλόβαθμη πηγή του πετρελαϊκού  κλάδου, που δεν συνδέεται με την ΙΕΑ ή τον OPEC, τόνισε ότι αναμένει χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης το 2023, υποστηρίζοντας πως οι αρχικές του εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση της ζήτησης κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή λιγότερα, από τα 2,6 εκατ. βαρέλια το 2022.

“Το αργό στα 120 δολάρια το βαρέλι, προκαλεί καταστροφή της ζήτησης. Συμβαίνει ήδη”, είπε.

Πηγή: sofokleousin.gr