Είναι καλύτερο να προσαρμοστεί η νομισματική πολιτική σταδιακά στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον, δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας Όλι Ρεν.

«Σε μια αβέβαιη κατάσταση –αναφέρομαι επίσης στις γεωπολιτικές εντάσεις και τις πιθανές τους επιπτώσεις στις τιμές ενέργειας και την ανάπτυξη– είναι καλύτερο να προσέχουμε παρά να μετανιώσουμε, σύμφωνα με το παλιό ρητό, ή να προχωρήσουμε σταδιακά και βήμα προς βήμα στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Ρεν στο Ελσίνκι.

Οι δηλώσεις του Ρεν απηχούσαν τα σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε τη Δευτέρα ότι η όποια προσαρμογή στη νομισματική πολιτική θα είναι σταδιακή.

Μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση δύο δεκαετιών κοινού νομίσματος στην ευρωζώνη, ο Ρεν επεσήμανε τη σημασία του ευρώ στην ενίσχυση της ενότητας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω γεωπολιτικής αναταραχής που οδηγεί σε άνοδο τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό. Ο Ρεν δήλωσε ότι το συμβούλιο της ΕΚΤ εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να επιταχυνθεί πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

«Το συμβούλιο της ΕΚΤ εργάζεται με όλα τα εργαλεία του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», είπε ο Ρεν. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι οι τιμές ενέργειας είναι εκτός του εύρους επιρροής της νομισματικής πολιτικής. Είπε ότι πιστεύει πως οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων τα χαμηλά αποθέματα και την ανάγκη αναπλήρωσής τους αφού θα περιοριστεί στην Ευρώπη η υψηλή ζήτηση που προκάλεσαν οι χαμηλές θερμοκρασίες.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr