Απάντηση επί του πεδίου στις χθεσινές (28/8) προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία, αν συνεχίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την έκδοση νέας NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.   

Ειδικότερα, η Άγκυρα εξέδωσε την ακόλουθη NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά από σήμερα (29/8) μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρόδο:

TURNHOS N/W : 1088/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, BETWEEN 29 AUG-11 SEP 20 FROM 0500Z TO 1400Z IN AREA BOUNDED BY;
35 36.55 N – 032 29.80 E
35 11.82 N – 033 00.85 E
35 26.50 N – 033 18.23 E
35 50.73 N – 032 46.80 E
CAUTION ADVISED.

Σημειώνεται ότι από το άτυπο Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο δόθηκε προθεσμία ενός μηνός στην Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθεί και να σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Η έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου με αντικείμενο τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή και δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, θα εξετάσει μια λίστα κυρώσεων η οποία διαμορφώθηκε. 

Έντονα απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στις ανακοινώσεις του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «τα νησιά που είναι κοντά στην Ανατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Άκσοϊ, τόνισε πως “την ευθύνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο την έχουν η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τις παράνομες τους ενέργειες. Αυξάνει περισσότερο την ένταση, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η Ε.Ε με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, σε αυτό το δίδυμο που θέλει να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο”.

Παράλληλα, ανέφερε: “Δεν έχει το δικαίωμα της ΕΕ να επικρίνει και να ζητάει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων ερευνών υδρογονανθράκων εντός της της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας”.

“Καλούμε την ΕΕ και τις χώρες μέλη της ΕΕ, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης της ένωσης, να μην υποστηρίξουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”, σημείωσε ο Άκσοϊ και συμπλήρωσε “η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Κυρίως το Καστελόριζο αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δε μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, αυτό είναι εναντίον στο διεθνές δίκαιο και τα δεδικασμένες αποφάσεις”.

Πηγή: sofokleousin.gr