Το Πακιστάν κατέγραψε χθες Τρίτη περισσότερους από 200 θανάτους από covid-19 μέσα σε ένα 24ωρο για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να εξετάζει την επιβολή πιο αυστηρών περιορισμών.

Συνολικά χθες καταγράφηκαν 201 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από covid-19 στη χώρα σε 17.530, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Διοίκησης Επιχειρήσεων (NCOC), το οποίο επιβλέπει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων είχε καταγραφεί στις 23 Απριλίου, με 157 νεκρούς σε ένα 24ωρο.

Χθες εντοπίστηκαν εξάλλου 5.292 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στο Πακιστάν –μια χώρα με περισσότερους από 220 εκατομμύρια κατοίκους– σε 810.231.

Το ποσοστό θετικότητας ανήλθε σε 10,8%, ενώ το ποσοστό θνητότητας έφτασε στο υψηλότερο σημείο του από την αρχή της πανδημίας, πλησιάζοντας το 2%.

Μόλις περίπου δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 έχουν χορηγηθεί στο Πακιστάν, ενώ η χώρα δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες της σε εμβόλια.

Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να γεμίσουν από ασθενείς, καθώς το Πακιστάν έχει πολύ περιορισμένους υγειονομικούς πόρους, με ελλείψεις σε αναπνευστήρες και οξυγόνο.

Περίπου 6.286 ασθενείς με covid-19 λάμβαναν θεραπεία χθες σε 631 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και περισσότερο από το 70% των κλινών και του οξυγόνου ήταν κατειλημμένο σε πολλές μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με το NCOC.

Τη Δευτέρα ο στρατός αναπτύχθηκε σε 16 μεγάλες πόλεις του Πακιστάν όπου καταγράφεται υψηλό ποσοστό θετικότητας για να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας να επιβάλουν τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας στους δημόσιους χώρους και το κλείσιμο των μη απαραίτητων επιχειρήσεων μετά τις 18:00.

Αυστηρότερα μέτρα επιβλήθηκαν αυτή την εβδομάδα στις πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας και χθες ο υπουργός Υγείας Φαϊσάλ Σουλτάν προειδοποίησε ότι τα μέτρα ίσως να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, αν οι πολίτες δεν ακολουθούν τις συστάσεις για την τήρηση των αποστάσεων, τη χρήση μάσκας και την εφαρμογή άλλων προληπτικών μέτρων, κυρίως στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού και την επικείμενη γιορτή Έιντ τον επόμενο μήνα.

“Παρακαλούμε γιορτάστε απλά φέτος το Ραμαζάνι και την Έιντ ώστε να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την ασθένεια αυτή και να ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση”, τόνισε ο Σουλτάν.

Πηγή: sofokleousin.gr