Η Ινδονησία ανακοίνωσε σήμερα αύξηση-ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι αρχές παρουσίασαν τα σχέδια να παραγγείλουν υγρό οξυγόνο καθώς και δεκάδες χιλιάδες συμπυκνωτές από το εξωτερικό για τη φροντίδα ασθενών από την αναπνευστική νόσο.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καταστροφική νέα έξαρση του κορονοϊού που τροφοδοτήθηκε από το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα που έχει οδηγήσει τμήματα του συστήματος υγείας στα όριά τους.

Η ομάδα δράσης για την COVID-19 ανακοίνωσε 47.899 νέα κρούσματα, το έκτο ημερήσιο ρεκόρ τις τελευταίες 10 ημέρες και περίπου επταπλάσια σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, με τα συνολικά κρούσματα να ξεπερνούν τώρα τα 2,6 εκατ.

Ανακοίνωσε επίσης 864 νέους θανάτους σήμερα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τις 68.000.

Με τα νοσοκομεία να είναι υπερπλήρη σε κάποιες περιοχές της πυκνοκατοικημένης νήσου Ιάβας, η ζήτηση για ιατρικό οξυγόνο έχει ξεπεράσει την παραγωγική ικανότητα των μόλις άνω των 1.700 τόνων την ημέρα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν. «Αυτό που συνέβη ήταν μια σημαντική αύξηση. Αυτό που ήταν 400 τόνοι, τώρα είναι 2.000 τόνοι», δήλωσε ο Μπούντι σε ακρόαση στο Κοινοβούλιο.

Ο ίδιος είπε ότι εννέα επαρχίες είχαν αναφέρει ποσοστό πληρότητας νοσοκομειακών κλινών πάνω από 80%, συμπεριλαμβανομένης της Τζακάρτας και της Δυτικής Ιάβας.

Με πολλούς Ινδονήσιους να μην μπορούν να εξασφαλίσουν νοσοκομειακές κλίνες, η ανεξάρτητη οργάνωση συλλογής δεδομένων Lapor COVID-19 είπε ότι 453 άνθρωποι πέθαναν λόγω του κορονοϊού σε αυτοαπομόνωση από τον Ιούνιο.

Ο Λουχούτ Παντζαϊτάν, υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης, είπε ότι ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο έδωσε εντολή στους υπουργούς να αναλάβουν δράση αναφορικά με την κατάσταση με το οξυγόνο.

Ο Λουχούτ είπε στο CNBC Indonesia ότι η χώρα εισάγει 40.000 τόνους υγρού οξυγόνου και πάνω 40.000 συμπυκνωτές από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία προκειμένου ασθενείς με ήπια συμπτώματα να μπορούν να αποφύγουν τη νοσηλεία και να αναρρώνουν στο σπίτι τους.

Πηγή: sofokleousin.gr