Υπέρ της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης «καλωσορίζοντας» την κυβέρνηση στην πολιτική που ως αντιπολίτευση την χαρακτήριζε ως «εθνικισμό», ζητώντας να υπάρξει τουλάχιστον τώρα μια «αυτοκριτική». Αναφορικά με το νέο γύρο των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν σύντομα, είπε πως «δεν πρέπει να κρύβουμε την αλήθεια, να μην ωραιοποιούμε την κατάσταση» καθώς «η Ελλάδα προσέρχεται διπλωματικά εξασθενημένη» και αυτές οι επαφές δεν εκκινούν από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, υποστήριξε πως αυτές «εντός του δωματίου» πράγματι μπορεί να ξεκινούν από εκεί όπου σταμάτησαν το 2016, αλλά «εκτός του δωματίου» σημείωσε ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει «σαρώσει την υφαλοκρηπίδα μας» με τα ερευνητικά της σκάφη, «έχει φτάσει στα 6 μίλια από το Καστελόριζο και στα 7 από τη Ρόδο» ενώ «η Ελλάδα, δυστυχώς, απέτυχε οικτρά στην προσπάθειά της να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτή την εξ ολοκλήρου παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Η Τουρκία, σημείωσε ο Γιάννης Ραγκούσης, «έχει καταφέρει να βάλει τα δικά της διλήμματα» προσθέτοντας ότι όποιος καταφέρνει σε μια διαπραγμάτευση να βάλει τα δικά του διλήμματα είναι και αυτός που αποκτά το μεγάλο πλεονέκτημα για να πάρει εκείνο που τελικά επιθυμεί». Τόνισε πως «οι Τούρκοι δεν είναι καθόλου αντιφατικοί, αντιθέτως, είναι καθαροί και έχουν συγκεκριμένη στρατηγική στην πολιτική τους».

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παρουσία του Γερμανού ομολόγου του, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι «ο κ. Τσαβούσογλου προχώρησε σε μια στρατηγική απειλή θέτοντας το δικό του δίλημμα» και «η μουγκαμάρα του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας “φωνάζει” για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνηση που παραμονές της έναρξης των διερευνητικών επαφών, ένας από τους πιο στενούς συμμάχους μας παρέμεινε “μουγκός” και ουδέτερος, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε “ή συμβιβασμός εκτός του διεθνούς δικαίου ή σύγκρουση”!».

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το νομοσχέδιο για την επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο, ανέφερε πως «πράγματι, η Ιστορία δεν προσπερνά τέτοιες αποφάσεις των κρατών, αλλά ο ιστορικός του μέλλοντος θα παραμένει να κρίνει και το “δεύτερο κεφάλαιο” που αφορά το σύνολο της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων».

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι, όταν «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει την επέκταση στα 12 ν.μ. νότια και ανατολικά της Κρήτης, κάτι που σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών μας είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, τότε ένας κορυφαίος υπουργός τον είχε χαρακτηρίσει εθνικιστή» και για αυτό «η φράση που σας ταιριάζει είναι “καλώς ήρθατε ” σ’ αυτού του τύπου και την λογική, του δήθεν εθνικισμού»! Χαρακτήρισε δε, μεταξύ άλλων, «εκτεθειμένο και ανεύθυνο κόμμα τη ΝΔ» λέγοντας ότι όταν ήταν αντιπολίτευση και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει την επέκταση στα 12 ν.μ στο Ιόνιο το χαρακτήριζε «λάθος και εγκληματικό».

Ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα η χώρα αντιμετώπισε δυο οξύτατα εθνικά θέματα: το «Μακεδονικό» και τη χρεοκοπία. Και τα δύο είπε τα δημιούργησε το κόμμα της ΝΔ, μετά σηκώθηκε και έφυγε από την εξουσία και άφησε το βάρος επίλυσής τους σε προοδευτικές κυβερνήσεις». «Εύχομαι», είπε «να μην πράξει το ίδιο και στο τρίτο και σοβαρό εθνικό θέμα που είναι το ελληνοτουρκικό».

Πηγή: sofokleousin.gr