Απαντήσεις για το ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση άγνωστων μαχητικών στην αεροπορική βάση Αλ Ουάτιγια στη Λιβύη, που είναι εγκατεστημένες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις για να συνδράμουν τον Σαράτζ επιχειρεί να δώσει δημοσίευμα του «The Arab Weekly», υποστηρίζοντας ότι τα αεροσκάφη ήταν Rafale.   

Όπως αναφέρει η αραβική ιστοσελίδα, το γεγονός ότι τα μαχητικά αεροσκάφη ήταν Rafale περιορίζει την ταυτότητα των… ενόχων στη Γαλλία και την Αίγυπτο, καθώς μόνο αυτές διαθέτουν τέτοιου τύπου αεροσκάφη (σ.σ. η Αίγυπτος διαθέτει 11 επιχειρησιακά). Μάλιστα, χαρακτηρίζουν την επίθεση ως μια γρήγορη απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ στην Τρίπολη, που επιμένει σθεναρά να επεμβαίνει στη δυτική Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκπρόσωπος της κυβέρνηση του Σάρατζ ανέφερε ότι το χτύπημα στην αεροπορική βάση Αλ Ουάτιγια έγινε από προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη που δεν διαθέτουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ. 

«Η τουρκική παρουσία στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική τόσο για το Κάιρο όσο και για το Παρίσι, ωθώντας τους να αυξήσουν τους τόνους προς την Άγκυρα. Το Κάιρο έχει απειλήσει να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν οι τουρκικές υποστηριζόμενες πολιτοφυλακές της Τρίπολης προσπάθησαν να προχωρήσουν προς τη Σερτ, ενώ το Παρίσι χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις ως απαράδεκτες τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει αυτό να συνεχιστεί», επισημαίνει το «The Arab Weekly».  

Η πρόσφατη αεροπορική επίθεση στην αεροπορική βάση της Αλ Ουάτιγια αποδεικνύει ότι οι κόκκινες γραμμές στον εναέριο χώρο διαφέρουν από τις κόκκινες γραμμές στην ξηρά που σχεδίασε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. «Πράγματι, η τοποθέτηση μαχητικών αεροσκαφών στη συγκεκριμένη βάση αποτελεί άμεση απειλή για κάθε στρατιωτική μονάδα που αναπτύσσεται στη Σύρτη και στην ανατολική Λιβύη», σημειώνει στην ιστοσελίδα.

Άλλωστε, ο Σίσι εξέφρασε τη δυνατότητα της χώρας του να παρέμβει άμεσα στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος «δεν θα επιτρέψει στη σύγκρουση στη Λιβύη να διασχίσει τη γραμμή της Σύρτης», ενώ πρόσθεσε ότι «όσον αφορά στην ασφάλεια της Αιγύπτου, η βάση al-Jufra είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να διασχίσει καμία δύναμη».

Οι αιγυπτιακοί ιστότοποι ειδήσεων δημοσίευσαν μάλιστα χρονολογημένες φωτογραφίες με μπαταρίες και ραντάρ πυραύλων Hawk, οι οποίες ανέφεραν ότι ήταν μεταξύ των στόχων που επιτέθηκαν στην Αλ Ουάτιγια.

Πηγή: sofokleousin.gr