Παραμένει και το πρωί του Σαββάτου σε εξέλιξη η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε βραδινές ώρες της Τετάρτης στην περιοχή Σχίνος Λουτρακίου Κορινθίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στον ΣΚΑΪ, η κατάσταση είναι καλύτερη, με τις αναζωπυρώσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς οι άνεμοι στην περιοχή έχουν κοπάσει.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι τα δεδομένα θα είναι καλύτερα τις επόμενες ώρες, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες που αναμένεται να βοηθήσουν στις προσπάθειες που γίνονται για να τεθεί σε πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά που καίει από το βράδυ της Τετάρτης, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει το βράδυ του Σαββάτου.

Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “ΟΛΥΜΠΟΣ”, οκτώ αεροσκάφη Καναντέρ, οκτώ Petzetel, δύο ελικόπτερα του Π.Σ., καθώς κι ακόμα δύο ελικόπτερα του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά.

Συνδρομή παρέχουν δύο ελικόπτερα του Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, αναφορικά με την φωτιά στα Γεράνεια Όρη

Όπως είπε ο Στέφανος Κολοκούρης, «ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, ωστόσο από την δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε σε ύφεση».

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της φωτιάς, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι «Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά».

«Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις», είπε ο κ. Κολοκούρης, απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα, συμπληρώνοντας «Η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου».

Πηγή: sofokleousin.gr