Ανεπαρκή χαρακτήρισε η αντιπολίτευση τη ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση για την εθνική σύνταξη των ομογενών, από την Αλβανία και την τέως Σοβιετική Ένωση.

Κάλεσε δε το υπουργείο Εργασίας να ακούσει τους εκπροσώπους των ομογενών, που νωρίτερα είχαν επισημάνει ότι η προϋπόθεση 30ετούς διαμονής στη χώρα, δεν θα επιτρέψει την καταβολή πλήρους εθνικής σύνταξης για τη συντριπτική πλειονότητά τους.

«Η νομοθετική πρόβλεψη για την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, δεν τους ικανοποιεί», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, και πρόσθεσε:

«Τους είχατε υποσχεθεί δίκαιη ρύθμιση και με αυτό που φέρνετε τώρα, προφανώς δεν το κάνετε. Προβλέπετε με τη διάταξη ότι θα απαιτούνται 30 έτη νόμιμης και μόνιμης διαμονής, για να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη οι ομογενείς. Πρόκειται προφανώς για μία ανεπαρκή ρύθμιση, με μεγάλη καθυστέρηση. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η εθνική σύνταξη πρέπει να καταβάλλεται στα 15 έτη. Αυτό καταθέσαμε και γραπτά στη σχετική τροπολογία τον Φεβρουάριο του 2020. Δυστυχώς δεν τη δεχτήκατε. Όμως, επίσης, δεν εφαρμόσατε και τη διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επανακαταβολή του επιδόματος σε ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς, την οποία είχατε κόψει το 2012 με το νόμο 4093».

«Όσο κι αν αυτό το καλλωπίσετε, όσο και αν το εξωραΐσετε, όσο και αν προσπαθήσετε να πείτε ότι επιτέλους δικαιώνεται ένα αίτημα πολλών χρόνων, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των ομογενών έχουν δώσει την απάντηση», σχολίασε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, που υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να περικόπτεται η εθνική σύνταξη των ομογενών, «αφού είναι προφανές ότι ερχόμενοι στην Ελλάδα μετά το 1992 και αποκτώντας την κάρτα ομογενούς το 1998, δεν είναι δυνατό να συμπληρώνουν 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα πριν το 2038».

«Για το Κ.Κ.Ε. δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως διάκριση και πρέπει να υπάρξουν ενιαίες ασφαλιστικές ρυθμίσεις για όλους, χωρίς αποκλεισμούς», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και υπογράμμισε: «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, παλιννοστούντες ομογενείς από την τέως Σοβιετική Ένωση, με ελληνική ιθαγένεια, που ζουν στην Ελλάδα, έχουν οικογένειες, δίνουν εισφορές, πληρώνουν φόρους, χαράτσια, ζουν ‘στο πετσί’ τους την ακρίβεια, τη φτώχεια, δουλεύουν. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία μορφή άνισης μεταχείρισης. Θεωρούμε σωστές και ρεαλιστικές τις προτάσεις που έχει καταθέσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού. Τα 30 χρόνια που προβλέπει το νομοσχέδιο θα μπορούσαν να γίνουν 20 για να εξυπηρετηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των παλιννοστούντων συνταξιούχων. ‘Αλλωστε, αυτή η πρόταση για τα 20 χρόνια είναι πιο κοντά στις γενικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις απ’ ό,τι με το νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο εμείς το είχαμε καταψηφίσει και έχουμε δώσει και μάχες ενάντια σε αυτό το νόμο ‘λαιμητόμο’».

«Είναι απαραίτητο να στηρίζουμε τους ομογενείς, τον απανταχού Ελληνισμό που διατηρεί ζωντανό το ελληνικό στοιχείο, ειδικά σε χώρες που δεν είναι και τόσο φιλικές απέναντί μας», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει η πολιτεία, το κράτος, η κυβέρνηση να τους θυμάται μόνο σε προεκλογικές περιόδους, η έμπρακτη υποστήριξη πρέπει να είναι συνεχής χωρίς κενά». Είναι ένα θέμα το οποίο το ζητάμε από την πρώτη μέρα που μπήκαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός στον πρόεδρό μας σε συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, όταν το ζήτησε επιτακτικά ο Κυριάκος Βερόπουλος πριν από δυόμισι χρόνια, υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Χήτας.

«Το νομοσχέδιο τροποποιεί διάταξη του νόμου 4387/16 που έθετε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ, τη διαμονή επί 40 χρόνια στη χώρα μας, η οποία ήταν αδύνατο να εκπληρωθεί, με δεδομένο πως τα σύνορα άνοιξαν το 1990. Με την προτεινόμενη διάταξη θα απαιτούνται πλέον 30 χρόνια αντί για 40, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν την πλήρη εθνική σύνταξη από 1η Ιανουαρίου του 2022 οι ομογενείς μας από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα. 

Πηγή: sofokleousin.gr