Το ΑΕΠ της Γερμανίας σημειώνει πτώση σχεδόν 10%, ενώ το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό προσεγγίζει τα 52 δισ. ευρώ. Οικονομική ανάκαμψη αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο της φετινή χρονιάς, αλλάοι απώλειες δεν πρόκειται να καλυφθούν και οι δείκτες θα παραμείνουν αρνητικοί.

Στο δεύτερο φετινό τρίμηνο το γερμανικό ΑΕΠ εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση από το 1970, υποχωρώντας κατά 9,7%, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε κατά 10,9%, οι εξαγωγές παρουσίασαν κάμψη 20,3%, ενώ οι επενδύσεις επιχειρήσεων σε εξοπλισμό (μηχανήματα, συσκευές, οχήματα κλπ) μειώθηκαν κατά 19,6%.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το φετινό ετήσιο ΑΕΠ θα είναι 6,3% μικρότερο από το περυσινό Πρόκειται για τη χειρότερη οικονομική ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Η αναμενόμενη ανάκαμψη

Αρνητικές είναι και για τον κρατικό προϋπολογισμό οι επιπτώσεις της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19.

Τα δημόσια έσοδα του πρώτου εξαμήνου φέτος ήταν κατά 51,6 δισ. ευρώ λιγότερα απ’ ότι τα έσοδα. Εντελώς διαφορετική ήταν η κατάσταση πέρυσι: το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού του πρώτου εξαμήνου 2019 ανήλθε σε 46,5 δις ευρώ.

Το έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου φέτος αντιστοιχεί στο 3,2% του ΑΕΠ και οφείλεται στη μείωση των φορολογικών εσόδων όπως και στα κρατικά προγράμματα στήριξης της οικονομίας.

Παρ΄ όλα τα αρνητικά στοιχεία, σειρά οικονομολόγων αναμένουν για το φετινό δεύτερο εξάμηνο άνοδο της γερμανικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και ότι θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί.

Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, το ΑΕΠ του 2020 θα μειωθεί και ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι ελλειμματικός.

Deutsche Welle/Παναγιώτης Κουπαράνης

Πηγή: sofokleousin.gr