Ενώ η Τουρκία επιμένει στη διακηρυγμένη πρόθεση της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες ανατολικά της Κρήτης, από ελληνικής πλευράς  προχωρούν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας-εκμετάλλευσης σε θαλάσσιες περιοχές νοτίως του νησιού.

Δεδηλωμένο ενδιαφέρον γι αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει ακόμη και οι διαγωνισμοί παραχώρησης δεν πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα – δεδομένου μάλιστα ότι αυτό θα  προκαλούσε περαιτέρω εντάσεις με την Τουρκία.

Πάντως το πράσινο φως δόθηκε, με την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το  υπουργείο Ναυτιλίας, η οποία  δημοσιεύτηκε χθες. Η μελέτη αφορά  θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η έκδοση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι η πρώτη προϋπόθεση για να μπορεί  να κινηθεί η διαδικασία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας-εκμετάλλευσης.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογοναθράκων (ΕΔΕΥ) που ζήτησε την έκδοση της ΣΜΠΕ, έχει ήδη παρουσιάσει σε πετρελαϊκές εταιρείες τις διαθέσιμες σεισμικές καταγραφές και αναμένει την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Πηγή: sofokleousin.gr