Η Τουρκία μετουσίωσε σε πράξη την δεδηλωμένη αντίθεσή της , αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Εθεσε «μπλόκο» στην πρόθεση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για μια προκαταρκτική συμφωνία με τις δύο σκανδιναβικές χώρες που θα ολοκληρωνόταν σε μία με δύο εβδομάδες.

Από την πρώτη κιόλας επίσημη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με αντικείμενο τις ενταξιακές συνομιλίες με Ελσίνκι και Στοκχόλμη, παρουσία των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, η Τουρκία τράβηξε διαφορετικό δρόμο Για την ακρίβεια σαμπόταρε τη διαδικασία, που τους Financial Times να αποκαλύπτουν πως η Αγκυρα μπλόκαρε κάθε ψηφοφορία, που σχετιζόταν με την προκαταρκτική συμφωνία για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας.

Ως γνωστόν, για να γίνει αποδεκτό το αίτημα των δύο χωρών για ένταξη πρέπει να λάβει την έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη της Συμμαχίας. Η Τουρκία θέτει τους δικούς της όρους προς τις δύο σκανδιναβικές χώρες, μετατρέποντας την ένταξή της σε ανατολίτικο παζάρι, ευελπιστώντας προφανώς σε γεωπολιτικά ανταλλάγματα για να συναινέσει.

Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν επισήμως αίτημα για την ένταξή τους στη Συμμαχία

Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία.

“Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλειά μας”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος δέχθηκε τα αιτήματα που του παρουσίασαν οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

“Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα” τη διαδικασία, πρόσθεσε.

Πηγή: sofokleousin.gr