Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ένας πρόεδρος με «δεμένα χέρια», μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή, και η συμμαχία της ενωμένης Αριστεράς υπό τον Μελανσόν, γνωστοποίησε πως θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Ελιζαμπετ Μπορν.

Η συμμαχία Nupes υπό τον Μελανσόν, που αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, θα καταθέσει την πρόταση μομφής κατά της εκλεκτής του Μακρόν, στις 5 Ιουλίου. Τα γαλλικά ΜΜΕ τονίζουν το προφανές, ότι η συμμαχία της Αριστεράς του Μελανσόν δεν μπορεί να περάσει την πρόταση μομφής μόνο με τις δικές της έδρες (131). Η υπερψήφιση της πρότασης απαιτεί το «ναι» από τους βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, καθώς και εκείνων της παραδοσιακής δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, η παράταξη Ensemble («Μαζί») του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 245 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Η συμμαχία NUPES υπό τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφάλισε 131 έδρες και είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα καταλάβει 89 έδρες, σχεδόν δεκαπενταπλάσιες απ’ ό,τι στην απερχόμενη κάτω Βουλή, ενώ η παραδοσιακή δεξιά –οι Ρεπουμπλικάνοι– κέρδισαν 61.

 

Πηγή: sofokleousin.gr